Hoewel de bloemen- en plantenexport in het koude eerste kwartaal van 2018 wat tegenviel, gaat de sierteelt toch een goed jaar tegemoet, zo verwacht Henk van den Brink, sectoreconoom Agrarisch bij ING. „Het vertrouwen is goed en de investeringsbereidheid groot.”
In diverse sectoren binnen de land- en tuinbouw vallen de prijs- en omzetontwikkeling in de eerste helft van dit jaar tegen. Ondernemers in de sierteelt staan er volgens ING echter het meest gunstig voor. Daarbij is de omzetontwikkeling van planten vooralsnog beter dan die van snijbloemen. Uitzondering is Phalaenopsis, waar al sinds september slechte prijzen voor worden betaald.
De export naar het Verenigd Koninkrijk is volgens ING verder gedaald vanwege de dure euro. Maar dat kon volgens de bank worden opgevangen door de toenemende exportvraag vanuit andere (Oost-)Europese landen. De verwachting is dat de vraag van de Britse consument naar bijvoorbeeld Nederlandse tomaten en chrysanten redelijk op peil zal blijven, ook als deze producten iets duurder worden, en dat Britse telers de rol van Nederlandse telers niet of nauwelijks zullen kunnen overnemen.