Een onafhankelijk informateur die niet aan de provincie Gelderland is verbonden, gaat op korte termijn onderzoeken hoe de herstructurering van de tuinbouw in de Bommelerwaard het beste aangepakt kan worden. Gehoopt wordt dat daarmee de besluitvorming daarover uit de impasse kan worden gehaald.
Dat is op 5 februari besloten in de Gelderse Statencommissie Landelijk Gebied, Cultuur en Jeugdzorg (LCJ). De fracties in Provinciale Staten (PS) hebben tot vandaag de tijd om aan te geven wie zij als informateur willen aanwijzen. Is de informateur eenmaal benoemd, dan is het de bedoeling dat hij zijn bevindingen uiterlijk 4 maart aan de Staten rapporteert. Vervolgens zullen Gedeputeerde Staten (GS) gevraagd worden erop te reageren, waarna het streven is het rapport, inclusief de reactie van GS, op 12 maart in de Statencommissie te bespreken.
De informateur gaat aan alle bij de herstructurering betrokken partijen – dus: overheden, glastuinbouw, milieubeweging, dorpsraden en het projectbureau – vragen hoe zij vinden dat de herstructurering het beste kan worden aangepakt. Ook vraagt hij welke bijdrage de betrokken partijen daar zelf aan willen leveren, welke bijdrage zij van anderen verwachten en welk proces nodig is qua tijd en aanpak om de herstructureringsdoelen te halen.
Doelen
Uit de informatieopdracht van PS, die op 6 februari bekend werd, blijkt dat de Staten nog steeds achter de doelen van de herstructurering staan, zoals die in 2010 zijn afgesproken: het bieden van economisch perspectief aan de tuinbouw, verbetering van de leefbaarheid en vergroting van de totale landschappelijke kwaliteit.
De besluitvorming over herstructurering van de tuinbouw in de Bommelerwaard raakte vorige maand in een impasse doordat PS gevoelig bleken voor de kritiek die de glastuinbouw op het inpassingsplan had. De Staten besloten nog een jaar extra de tijd te nemen om tot een beter plan te kunnen komen.