Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid werkt aan een zogenoemde module piekarbeid binnen de Noodmaatregel overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW). De overheid erkent inmiddels dat zeker dit onderdeel van het generieke maatregelenpakket niet het beoogde doel realiseert in sectoren als de tuinbouw met seizoensarbeid.
Dat de NOW-regeling afgestemd wordt op seizoensarbeid suggereert dat drie van de vier grote knelpunten binnen de huidige NOW-regeling voor de tuinbouw worden getackeld: berekening van de omzet in 2019 zonder rekening te houden met seizoenspieken, uitzendkrachten niet mogen meetellen bij compensatie van de loonkosten en januari als referentie voor de loonaangifte. Of het vierde knelpunt, berekening van omzetverlies op concernverband, ook wordt aangepast, is nog even afwachten.
Na Pasen meer duidelijk
Verwacht wordt dat pas na Pasen meer duidelijk wordt over de module piekarbeid. Minister Koolmees heeft al wel duidelijk gemaakt dat de uitvoering niet bij het UWV komt te liggen, simpelweg om bij deze instantie de capaciteit niet aanwezig is. Met de betreffende sectoren, naast tuinbouw onder meer de horeca, recreatie, retail en schoonmaak, wordt uitvoeringskwesties nog uitgewerkt.
Jaap Bond, voorzitter van tuinbouwcrisisteam, is blij met de uitbreiding van NOW. Het team houdt wel vinger aan de pols of alle deelsectoren geholpen zijn met de module piekarbeid. En dat vinger aan de pols wenselijk is, bleek vandaag, 8 april, wel tijdens twee webinars: het vierde webinar van de Werkgeverslijn land- en tuinbouw en de webinar ’Financiën in coronatijd’ van Royal Floraholland en de Rabobank. Er zijn heel veel vragen die leven onder veel siertelers.
Aanstaande vrijdag is in Bloemisterij te lezen waar telers tegen aan lopen bij de huidige NOW-regeling of nu al in het digitale magazine.