Vandaag ben ik weer eens gebeten door een black fly; een vlieg die een hap uit je vel neemt zodat er bloed uitloopt en het een paar dagen jeukt. Meestal zijn deze vliegen actief vanaf april. Maar dit jaar begon het voorjaar later dan normaal. De temperatuur bleef lang onder het gemiddelde en door bewolking was de lichtsom lager. Hierdoor was niet alleen de natuur verlaat, maar ook de productie in de kas. Bij veel kwekerijen zorgde dit voor tragere groei.
Ook de verkoop van voorjaarsproducten kwam door de koude periode later op gang. In het algemeen was dit niet zo’n probleem. De vraag was goed, de handel graag. De verkoop van bromelia’s komt meestal pas goed op gang na het seizoen; na de Kerst, na Valentijnsdag, na Moederdag. Door het verlate seizoen is de handel voor bromelia’s ook verlaat. Gelukkig is de inhaalslag ondertussen begonnen. In de kas zijn we volop bezig met het oppotten en wijdzetten van de nieuwe partijen bromelia’s, stekken en oppotten van Ficus benjamina.
Ondertussen maken we de planning voor 2020 (hibiscus en ficus) en 2021 (bromelia’s). Het is interessant om te bedenken dat we dit plannen, maar mogelijk niet zelf uitvoeren. Steeds meer van de verantwoordelijkheden gaan over naar de volgende generatie. En steeds minder dagelijkse taken voeren we zelf uit.
Dit proces van bedrijfsoverdracht ontwikkelt zich langzaam. Er is veel te leren en veel te doen voor alle betrokkenen. Voor mij betekent dit: loslaten van het werk dat ik 30 jaar met plezier gedaan heb. En dat is een interessant proces. Doordat wij ons terugtrekken ontstaan er ook kansen voor nieuwe medewerkers. De pool van mensen met de juiste kennis en inzet is echter beperkt. Zo betekent elke stap weer een nieuwe uitdaging.
Ondertussen doen drie verschillende groepen van de Universiteit van Guelph onderzoek op ons land. Het is interessant om de professoren en hun enthousiaste studenten te ontmoeten. De eerste groep doet onderzoek naar CO2-vastlegging in de prairie; de tweede groep onderzoekt stres, hormonen en gedrag van savannemussen; de derde groep onderzoekt de diversiteit van insecten op de prairie.
Dit laatste onderzoek is een herhaling van vorig jaar. Insecten werden gevangen door middel van een soort tent waarin de insecten vlogen of kropen. In het dak van de tent zat een opening. Wanneer de insecten daardoorheen gingen kwamen ze terecht in een flesje met alcohol. Elke twee weken werd dit flesje geleegd en onderzocht op aanwezig DNA. Er werd DNA gevonden van 4243 verschillende insecten op twee locaties op ons land verzameld tussen mei en oktober van 2018. Wellicht zat daar ook zo’n vervelende black fly bij. Die kan in ieder geval geen kwaad meer doen.
Angelle van Kleef,
Potplantenkweker Colourful Gardens Canada