ING verwacht later dit jaar een koersdaling van de euro ten opzichte van zowel de dollar als het Britse pond. Bloemen- en plantenexporteurs kunnen daarvan profiteren, zo blijkt uit het op 20 mei verschenen Kwartaalbericht Agrarische Sector van het ING Economisch Bureau.
In het eerste kwartaal daalde de exportwaarde van snijbloemen met 3,5% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De uitvoer van potplanten steeg daarentegen met 5,3%. Het mooie voorjaarsweer in West-Europa leidde in maart tot een krimp van de veilingomzet met bijna 20%. Door het aanhoudend mooie weer zochten consumenten veel vaker de tuin op dan in de lente van 2013. Hierdoor kennen de snijbloemen momenteel bovendien een lage prijs. De binnenlandse afzet van planten bleef redelijk op peil, zo meldt ING.
Rusland
In de Zuid-Europese landen blijven consumenten de hand op de knip houden. Daardoor daalde de uitvoer naar die landen wederom. Ook Turkije en Rusland behoren nu tot de krimplanden. Deze economieën kennen momenteel een dip. Voor Russen zijn Nederlandse bloemen flink duurder geworden. Door de onrust in Oekraïne is de waarde van de Russische roebel al 9% gedaald. Ook de Oekraïense gryvna is met -40% flink onderuit gegaan.
Britse markt
Als de uitvoerontwikkeling zich van maand tot maand voortzet conform het langjarig gemiddelde ligt, volgens ING, voor geheel 2014 een exportkrimp van 2% voor snijbloemen en een exportgroei van 3,5% voor potplanten in het verschiet. Volgens de bank liggen er veel kansen in de nog altijd toenemende spreiding van het aantal afzetmarkten. Verder is de Britse markt aantrekkelijk vanwege de momenteel hoge groei van het bruto binnenlands product (BBP).