Marktpartijen realiseren slechts 10 tot 15% van hun initiatieven (bouw of herbouw) voor woonruimte bestemd voor internationale werknemers. Dit blijkt uit een inventarisatie van het Greenport-projectteam ’huisvesting internationale medewerkers’. Belemmeringen zijn weerstand en publieke commotie, lange, ondoorzichtige procedures en niet goed afgestemd beleid van provincies en gemeenten.
Nederland heeft altijd geworsteld met zijn ruimte. Woningnood speelt al decennia. Starters vinden steeds lastiger een geschikt huis, mede omdat internationale werknemers, dak- en thuislozen en andere spoedzoekers goede huisvesting claimen. Dat gevecht is vragen om moeilijkheden en leidt tot veel praten. Alleen actie is nodig, want om bij internationale werknemers te blijven: voor hen zijn dringend 100.000 extra bedden nodig.
Recentelijk organiseerde de provincie Zuid-Holland, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en het Expertisecentrum Flexwonen de conferentie ’Huisvesting arbeidsmigranten’. Weer veel gepraat over een zeer actueel probleem en met een steeds grotere druk vanuit Den Haag. De glastuinbouwsector schuift iedere keer ook aan om haar belangen duidelijk te maken en niet onder te laten sneeuwen.
Benieuwd naar de verschillende standpunten? Wat zijn de wensen van arbeidsmigranten zelf? Hoe hoog lopen emoties op? Lees het volledige artikel in het Vakblad voor de Bloemisterij editie 14. Heeft u een digitaal abonnement? Lees dan nu al het complete artikel en meer via mijnbloemisterij.nl
Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.