Hoogleraar Rotmans: ’Gas is geen transitiebrandstof’

Het idee dat gas de komende veertig tot vijftig jaar een transitiebrandstof is in de omschakeling naar duurzame energie, is achterhaald. Al zou de hele wereld overschakelen van kolen op gas, dan zou dat nauwelijks tot klimaatverbetering leiden. Dat geldt niet alleen voor aardgas, maar ook voor LNG. Biogas en groen gas kunnen op nationale schaal geen vervanging zijn van aardgas. Dat stelt professor Jan Rotmans in het Financieele Dagblad (FD).

De hoogleraar Transitiekunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam reageert daarmee op een eerder in het FD verschenen opinie van Gertjan Lankhorst, topman van GasTerra, die stelde dat het te vroeg is om afscheid te nemen van aardgas.

Gas is en blijft volgens Rotmans een fossiele brandstof die in hoge mate bijdraagt aan klimaatverandering. „We hebben nog voor zo’n vijftien jaar gas in Nederland. En we hebben nog zo’n twintig jaar om daadwerkelijk iets aan het klimaatprobleem te doen. Gas is niet de oplossing voor het aanpakken van het klimaatprobleem.”

Deltaproject
Rotmans pleit daarom voor een deltaproject om de Nederlandse industrie en gebouwde omgeving binnen twintig jaar aardgasvrij te maken. „In de jaren zestig hebben we binnen tien jaar 90% van onze woningvoorraad aangesloten op aardgas, een razendsnelle transitie. Toen waren we de eerste en snelste in Europa. Nu zijn we al vijf jaar bezig met het gasvrij maken van bestaande woningen, en we hebben er nog geen duizend gerealiseerd.” Of zo’n deltaproject er komt, hangt volgens de professor af van politieke wil en leiderschap.

Lees hier het volledige artikel.