Hoogheemraadschap roept op exotische waterplanten te melden

    Hoogheemraadschap van Rijnland roept inwoners op om exotische waterplanten te melden. Het gaat met name om grote waternavel en waterteunisbloem. Daarnaast ook watersla, parelvederkruid, waterhyacint en waterwaaier.

    Exotische waterplanten komen sinds het jaar 2000 steeds meer voor in Nederlandse sloten en vaarten. Door de sterke, woekerende groei belemmeren ze de doorstroming van de watergangen. Bovendien ontstaat er zuurstofgebrek in het water en worden andere planten verdrongen. Hierdoor vormen exotische waterplanten een bedreiging voor het overige waterleven.

    Hoogheemraadschap van Rijnland kan via een apart meldformulier of telefonisch (071-306 35 35, tijdens kantooruren) worden geïnformeerd. Het gaat om de volgende soorten.

    Grote waternavel

    De bladen lijken min of meer rond, met één insnijding tot aan de steel. De diameter van het blad is 4 tot 10 cm. De bladrand is licht gekarteld en het blad heeft vijf hoofdlobben. De bladsteel zit in het midden, net als bij een paraplu.

    Exotenbestrijding wordt steeds duurderDe bladeren kunnen zo’n 10 tot 30 cm boven het water uitsteken. De plant groeit vanuit de oeverlijn en vormt grote dekens. De planten beginnen vanaf mei te groeien. Vanaf dan drijven de eerste bladeren op het water. De sterkste groei vindt plaats in juli en augustus. De groei kan doorgaan tot oktober.

    Waterteunisbloem

    Het blad van de Waterteunisbloem kan nogal verschillen. De blaadjes van de jonge planten liggen nog plat op het water en zijn min of meer rond. De nerven zijn duidelijk zichtbaar. Als de planten verder groeien en bloemstengels gaan vormen, wordt het blad meer langwerpig. Aan deze stengels komen ook de gele bloemen. De stengeltjes kunnen een beetje roodachtig bruin zijn.

    Watersla, parelvederkruid, waterhyacint en waterwaaier

    In mindere mate komen het mosselplantje (of watersla), parelvederkruid, waterhyacint en waterwaaier voor in Rijnlands gebied. Ook zij horen hier niet thuis en worden verwijderd.

    Als exotische waterplanten in een sloot, kanaal of plas voorkomen, dan ruimt Rijnland ze op. Ook als het om een particuliere sloot gaat. Blijven er plantenresten achter, dan gedragen deze zich als ‘stekjes’, drijven af en nestelen zich op andere plaatsen waar de plant verder kan woekeren. De handel in de grote waternavel of het bezit ervan is verboden.

    Download de folder voor meer informatie.

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties