Hoeveel geld heb jij over voor onderzoek? LTO Glaskracht peilt de meningen

Het budget voor de innovatieprogramma’s Kas als Energiebron, Het Nieuwe Doen in Plantgezondheid en Glastuinbouw Waterproof raakt dit jaar op. Om dat onderzoek toch te laten doorgaan, is vanaf 2018 nieuwe financiering nodig. Zijn telers bereid mee te betalen en zo ja, hoe moet dat dan geregeld worden? LTO Glaskracht vraagt hier via een enquête jouw mening over.

Het huidige onderzoek via de innovatieprogramma’s Kas als Energiebron, Het Nieuwe Doen in Plantgezondheid en Glastuinbouw Waterproof wordt nu nog betaald uit restantpotjes van het twee jaar geleden opgeheven Productschap Tuinbouw. Veel technieken en teeltkennis die je toepast op je bedrijf zijn vaak het resultaat van dat onderzoek. Denk aan ontwikkelingen in gewasbescherming, recirculatie en energiebesparende technieken (Het Nieuwe Telen).

LTO Glaskracht Nederland peilt van 5 tot en met 19 mei via een enquête onder glastuinbouwondernemers hoe zij denken over voortzetting van de drie onderzoeksprogramma’s en de financiering daarvan. „Tuinders zal onder meer gevraagd worden hoeveel geld zij over hebben voor behoud van dat onderzoek”, aldus woordvoerder Jakoline van Straalen. „Wordt het onderzoek niet voortgezet, dan neemt de ontwikkeling van nieuwe technieken en teeltkennis af. De kennisstroom valt dan droog. Dit kan gevolgen hebben voor de bedrijven en ons maatschappelijk draagvlak.”

Aan de ondernemerspeiling kunnen zowel leden van LTO Glaskracht als niet-leden meedoen. Wie geen lid van LTO Glaskracht is, ontvangt via Royal FloraHolland of de telersvereniging of een uitnodiging.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties