Maaike, Pien, Puck en Marij wonen tussen de kassen. Elke ochtend als ze naar school gaan, zien ze een oranje gloed boven de kassen, afkomstig van de assimilatiebelichting. ’Dieren raken daarvan in de war en weten niet meer of het dag of nacht is. Bovendien kost belichting veel elektriciteit. Dat moet anders,’ dachten de meiden. En zo ontstond bij hen het idee voor een heel bijzondere kas.
De ’spiegelkas’, zoals de meiden hun uitvinding noemen, is een kas die aan de binnenzijde is voorzien van een spiegelende transparante folie. Overdag laat de folie het zonlicht door, terwijl ’s nachts de uitstoot van de belichting tot wel 80% wordt verminderd doordat de folie het licht van de assimilatielampen reflecteert. Daardoor hoeven er minder lampen aan, wat zo’n 15% aan elektriciteit scheelt. Op jaarbasis kan een tuinder daarmee bijna € 30.000 besparen, zo berekenden de meiden. De speciale folie is overigens een bestaand materiaal, alleen bedachten de meiden er een nieuwe toepassing voor.
Met hun concept deden de vier mee aan de uitvinderswedstrijd GreenTech, die eerder dit jaar in verschillende afleveringen op tv te zien was bij RTL4. De meiden wonnen met de ’spiegelkas’ de tweede prijs en mochten hun uitvinding ook presenteren tijdens een werkconferentie van de Topsector Energie. De ’spiegelkas’ bleek daar op veel belangstelling te kunnen rekenen van allerlei energiedeskundigen. Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN), energiebedrijf Stedin, mediaproductiebedrijf Green Dream Productions en WUR Glastuinbouw lieten weten het concept graag nader te willen onderzoeken. Inmiddels gebeurt dat ook daadwerkelijk.
Proef bij WUR Glastuinbouw
Bij WUR Glastuinbouw in Bleiswijk loopt namelijk sinds 14 september een proef met de ’spiegelkas’. Eén kas is voorzien van een licht doorlatende, spiegelende folie en één kas niet. In beide kassen worden zeven weken lang komkommerplanten geteeld onder verder gelijke omstandigheden qua temperatuur, belichting en voeding. Grote vraag is of de planten voldoende licht krijgen en voldoende productie hebben.
Onderzoekers meten daarom onder meer de groeisnelheid van de planten, het energieverbruik en de algemene invloed van de folie op de groei van planten. Op basis van tussentijdse resultaten wordt na vier weken bepaald of de kas met folie ook kan worden belicht met minder vermogen. Als de resultaten positief zijn, hopen de meiden dat het folie doorontwikkeld kan worden tot een type folie met specifieke eigenschappen die geschikt zijn voor toepassing in de glastuinbouw.