Hoe uniek is Trias Westland eigenlijk nog als Onder Krijt-project?

Dat Trias Westland vorige week tegen de teleurstelling aanliep dat warmtewinning vanaf 4 km diepte er niet in zit, betekent niet dat het geothermieproject volledig mislukt is. Op 2,3 km diepte zal het boorgat geperforeerd worden om zo aardwarmte te kunnen halen uit het Onder Krijt, de aardlaag waarin ook andere geothermieprojecten actief zijn. Maar hoe uniek is Trias Westland eigenlijk nog als Onder Krijt-project? Lees het in deze longread.

Als de Triasboring wél succesvol had geweest, zou dat Trias Westland een warmtebron hebben opgeleverd met een vermogen van 25 tot 45 MWth en water van 140ºC. Nu het project op het Onder Krijt is aangewezen, gaat het om 19 tot 22 MW en water van 85-90ºC. Dat is beduidend minder, maar vergeleken met andere Onder Krijt-projecten nog altijd veel.

Foto: Quincy von Bannisseht

Agriport A7 het grootst
Zo hebben de meest recent in bedrijf genomen geothermieprojecten in het Westland allemaal vermogens van ruwweg 16 MWth. Buiten het Westland varieert dat van zo’n 7 tot 18 MWth, maar dan hebben we glasgroentegebied Agriport A7 in Wieringermeer nog niet meegeteld. De twee doubletten die daar in productie zijn, leveren namelijk in totaal 28 MWth aan vermogen op. In het gebied is eind vorig jaar echter nog een derde doublet geboord dat in maart in productie zal komen. “Dat zal 15 MWth aan vermogen opleveren, waarmee ons totale vermogen op 43 MWth uitkomt”, aldus directeur Robert Kielstra van Energie Combinatie Wieringermeer. Daarmee is Agriport A7 onbetwist het grootste geothermieproject van Nederland.

Als goede tweede in deze ranglijst zal hoogstwaarschijnlijk glastuinbouwgebied Het Grootslag in Andijk komen te staan. Dit geothermieproject heeft een succesvolle boring achter de rug en hoopt eind dit jaar in productie te komen. Het gaat om twee doubletten van elk 15 MWth.

Deelnemende tuinders
Waar Trias Westland wél uniek in blijft, is het grote aantal deelnemende glastuinders aan het project. Naar verwachting zal het Onder Krijt voldoende vermogen opleveren om zo’n dertig bedrijven van warmte te kunnen voorzien. Bij projecten elders zijn niet meer dan tien telers als warmteafnemer betrokken. Een bijzondere vermelding verdient in dat verband potplantenkwekerij Ammerlaan TGI in Pijnacker, die behalve aan drie glastuinbouwbedrijven, ook warmte levert aan een school, zwembad en appartementen. Dit bedrijf, waarvan de geothermieproductie momenteel stil ligt vanwege een breuk in de leiding, wil een nieuw doublet boren dat een vermogen van zo’n 21 MWth moet krijgen.

Veel kennis
Daarnaast is ook het aandeelhouderschap van HVC, Capturam en Royal FloraHolland uniek te noemen aan Trias Westland, evenals het leger aan (internationale) specialisten uit de olie- en gasindustrie dat bij de boring betrokken was. Deze deskundigheid heeft ervoor gezorgd dat het project zowel over de Triaslaag op 4 km diepte als over het Onder Krijt bijzonder veel geologische data heeft kunnen verzamelen. Deze kennis is interessant voor zowel geologische academici als voor partijen met concrete plannen voor nieuwe Onder Krijt-projecten in het Westland.

Directeur Marco van Soerland van Trias Westland toont drie monsters uit het zandgesteente van de Trias-aardlaag. Het plastic zakje bevat zandkorrels uit de Onder Krijt-aardlaag. Het zandgesteente van de Trias-aardlaag laat nauwelijks tot geen water door en is daarmee ongeschikt voor warmtewinning. Het op 2,3 km diepte gelegen Onder Krijt bevat een zandpakket dat bijna zo fijn is als strandzand en prima geschikt is voor warmtewinning.

Buiten de boot
Nu Trias Westland zich beperkt tot warmtewinning uit het Onder Krijt zal er slechts warmteaanbod zijn voor zo’n dertig telers. Daarmee zal er ook een aantal bedrijven buiten de boot vallen. Wie dat zullen zijn, zal bepaald worden op basis van de kostprijs van de aansluiting. Met andere woorden: bedrijven waarbij de kostprijs van een aansluiting het hoogst zijn, zullen het eerste afvallen. Dat kunnen bedrijven zijn die het verst van de bron afliggen, maar dat hoeft niet per se. Als namelijk aan één weg meerdere aansluitingen liggen, zal de kostprijs lager uitvallen. De telers die wél een aansluiting krijgen, zullen na vijftien jaar eigenaar worden van het project.

Tegen de zomer zal bekend zijn wie er wel en niet een aansluiting krijgen. Wie een aansluiting krijgt, wordt lid van de coöperatie Trias Westland. Van degenen die geen aansluiting krijgen, zal het deelnemerscontract met Trias Westland worden beëindigd.

Warmtecoöperatie
Overigens zijn er al telers die zich hebben aangesloten bij een alternatief. Daarbij gaat het, volgens directeur Marco van Soerland van Trias Westland, om de begin dit jaar opgerichte Warmtecoöperatie Polanen, die actief is in de Westlandse glastuinbouwgebieden Boomawatering en Gantel.

Meer over Trias Westland lees je in de nieuwe Bloemisterij (verschijningdatum: vrijdag 23 februari).

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties