Begin mei kwam Syngenta Flowers met ’breaking news’ door te melden dat ze als eerste veredelaar erin geslaagd was een voor impatiens walleriana op de markt te brengen die meeldauwresistent is. Hun vernieuwde Imara is geïntroduceerd in zes kleuren en presteert goed bij zon, schaduw, of regen. „Wij veredelen op genetica en laten het selectiewerk niet over aan de praktijk”, meldt Joost Kos, hoofd R&D.
Sinds de wijdverspreide uitbraak van valse meeldauw in 2011 is de markt voor impatiens walleriana met bijna 70% gekrompen. „Het moment dat we direct aan de slag zijn gegaan om het probleem van deze publiekslieveling, zeker in Engeland, te tackelen”, aldus Kos.
5.000 planten getest
In 2012 is Syngenta gelijk begonnen met het testen van in totaal 5.000 planten, waarvan één lijn meeldauwtolerant te zijn. Dit heeft vier jaar later via kruisingen geleid tot een meeldauwresistent exemplaar. Weer jaren van testen en opschalen waren nodig om tot het huidige resultaat te komen.
Wat Syngenta in de kaart heeft gespeeld is dat haar groentedivisie ook ervaring heeft met valse meeldauw onder meer in sla. Dus rond valse meeldauw in impatiens walleriana is direct een team geformeerd om het probleem te tackelen. Voordeel was verder dat het een schimmel is die in de grond overleeft. Dus geen probleem om testgronden te vinden met een hoge infectiedruk.
De resistente is geen totale resistentie, maar resistentie die gebaseerd is op afweermechanisme vanuit de plant zelf. „Een veel duurzamere resistentie, maar eentje die ook weer doorbroken kan worden. Daar zijn we bewust van, daarom blijven we bovenop dit probleem zitten”, zegt Kos.
Niet aangemeld FleuroStar Award
De unieke doorbraak zoals Syngenta het meeldauwresistent maken van impatiens walleriana noemt, is geen reden geweest om Imara in te zenden voor de FleuroStar Award. „Dan hadden we vorig jaar al planten moeten inzenden. En daarvoor lag deze ontwikkeling te gevoelig, zeker ook uit concurrentieoverwegingen. Intern lag er al een strikte embargo op tot 1 mei dit jaar”, licht campagnemanager Robbin van der Berg toe.
Op hoe ver de concurrentie is, is voor zowel Kos als Van der Berg moeilijk antwoord te geven. Zij kunnen immers niet hun keuken kijken. Grootste concullega, PanAmerican, heeft begin 2018 gemeld op merkertechnologie, dus niet via traditionele veredeling, al aardig op weg te zijn naar ook een doorbraak. Syngenta heeft uiteraard patent aangevraagd en Kos scha in nog zeker vier jaar van de voorsprong te kunnen profiteren.
Op oude niveau?
Of daarmee impatiens walleriana weer terugkomt op de aantallen van 2011 is nog maar de vraag. „Andere producten als petunia en begonia, populaire eenjarige zomerbloeiers die op hetzelfde moment bloeien, hebben de vrij gekomen plek ingenomen. En die verdring niet een, twee, drie weer. Bovendien heeft het ook decennia geduurd voordat impatiens walleriana haar positie als publieklieveling had veroverd. En heroveren is altijd lastiger”, verwoordt Van der Berg.
Dat impatiens walleriana echter een comeback gaat maken door deze doorbraak, staat volgens Kos wel vast. Van der Berg onderschrijft dat met afzetcijfers via de Britse retailketen B&Q. In het eerst seizoen hebben ze zes miljoen Imara’s verkocht met een hoge doorlooptijd. „Ze had het drievoudige kunnen afzetten, beweren ze”, aldus Van der Berg.