’Hittegolf verbrandt helft van Nederlandse gladiolen’

De extreme hittegolf van vorige week heeft 50 tot 60% van de Nederlandse gladiolen doen verbranden die op dat moment op de velden stonden. Tot deze inschatting komt Theo van Aanholt van Forever, die veel regio’s heeft bezocht. Verbranding wordt veroorzaakt doordat de schubbladeren van de aar te weinig voorzien worden van vocht en daardoor necrotische verschijnselen gaan vertonen „Sortimentskeuze is erg belangrijk. Kleinbloemige soorten zijn erg gevoelig, uitgezonderd Glamini. De gevoeligheid binnen grootbloemige rassen verschilt ook sterk”, legt Van Aanholt uit.

Theo van Aanholt heeft nog nooit zoveel verbranding meegemaakt in gladiolen, zeker 50 tot 60% door de hittegolf in week 30

Vooral gladiolenvelden in het oosten zijn getroffen. Dit komt volgens Van Aanholt doordat kwekers aldaar meer aangewezen zijn op bronwater dat vaak ijzerhoudend is. Door de hitte droogt het ijzer als residu op, wat de kans op verbranding vergroot. Oppervlaktewater waar telers in het westen meer een beroep op kunnen doen, veroorzaakt minder verbranding.

Door het wegvallen van gladiolen, verwacht Van Aanholt dat in week 31 nauwelijks een gladiool verkrijgbaar is in Nederland. Immers, de contracten met de Duitse retailers lopen gewoon door.

De prijsvorming zal in week 31 en 32 door de geringe aanvoer aanzienlijk gaan stijgen. Dat mag ook wel volgens Van Aanholt, want de prijzen waren vlak voor de hittegolf niet al te best. Dit wordt nog eens versterkt door de terughoudendheid van de Nederlandse retail vanwege de hitteperiode van vorig jaar.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties