Het risico dat de CO2-levering aan Ocap als gevolg van een incident, zoals afgelopen zomer door een brand op een raffinaderij van Shell in Pernis, tijdelijk moet worden onderbroken, is een verantwoordelijkheid van private partijen. De overheid speelt daarbij geen rol. Dat schrijft minister Henk Kamp van Economische Zaken (EZ) in antwoord op schriftelijke vragen van Tweede Kamerleden Arne Weverling (VVD), Remco Dijkstra (VVD) en Maurits von Martels (CDA).
De minister wijst erop dat Ocap mogelijkheden verkent om extra CO2-bronnen aan te sluiten en om met buffering de levering robuuster te maken. Het ministerie van EZ bekijkt met de andere betrokken partijen in de Green Deal Noord-Holland en de intentieovereenkomst CO2 Smart Grid – in het kader van de energietransitie van de glastuinbouw – of en hoe de CO2-levering aan de glastuinbouw is uit te breiden. Met meer aangesloten bronnen wordt de CO2-levering minder gevoelig voor uitval van een bron.
Uitbreiding van de CO2-levering hangt volgens Kamp echter van veel factoren af. De termijn waarop dit gerealiseerd kan worden, is daardoor niet te voorspellen. Daarnaast is en wordt vanuit het programma Kas als Energiebron kennis ontwikkeld, waarbij een productie in de kas met minder CO2-dosering mogelijk is.