Britse pond keldert ten gevolge van Brexit

De waarde van het Britse pond is flink gekelderd nadat vanochtend bekend werd dat een meerderheid van de Britten voor een Brexit gestemd heeft. Het is nog geenszins duidelijk welke gevolgen Brexit op de lange termijn voor de export van Nederlandse bloemen en planten gaat hebben.

Het pond bereikte vanmiddag de laagste stand sinds 1985: $1,35 dollar (€1,24). Reeds in de maanden voor het referendum daalde het pond ten opzichte van dollar en euro. Dit is nadelig voor de handel in bloemen en planten uit Nederland, Afrika en Zuid-Amerika naar het Verenigd Koninkrijk.

Of Brexit op de lange termijn veel effect gaat hebben op de export van bloemen is onduidelijk. De komende twee voeren EU en Groot Brittannië overleg over nieuwe handelsvoorwaarden en tarieven. In die tijd zijn de oude voorwaarden van toepassing.

Mogelijk gaat Engeland strenger controleren bij de grens. Dit kan leiden tot vertragingen en hogere kosten voor vervoerders. Een strengere immigratiepolitiek was een van de pijlers van de voorstanders van een Brexit.

Volgens Royal FloraHolland zorgt de uitslag van het referendum voor onzekerheid in de sierteeltsector. „De gevolgen van het referendum zijn op dit moment lastig in cijfers uit te drukken. We hopen in elk geval dat we onze goede handelsrelatie met het Verenigd Koninkrijk kunnen voortzetten en gunnen de Britten hun bloemen en planten,” aldus Lucas Vos, CEO Royal FloraHolland.

Het Verenigd Koninkrijk importeert tachtig procent van de bloemen en ruim zeventig procent van de planten uit Nederland. Daarmee is het voor de Nederlandse sierteeltsector één van de belangrijkste exportbestemmingen. In 2015 ging voor €925 miljoen – zo’n 17 procent van de totale Nederlandse export van bloemen en planten – naar de overkant van het Kanaal. Vooral rozen, anjers en orchideeën zijn geliefd bij de Britten.