Meerdere organisaties focussen de komende jaren op het klimaatbestendig maken van de buitenruimte en het vergroenen van de Nederlandse tuinen. Met de slogan ‘Een groener Nederland begint in je eigen tuin’ wordt onder de vlag van NL Vergroent het najaar als ideale plantseizoen gepromoot.
De afgelopen jaren is de focus voor het planten met name komen te liggen in het voorjaar. Onder andere plantenteelt in containers in plaats van in de volle grond en de veranderende behoeften van de consument hebben ervoor gezorgd dat het najaar als tuinseizoen naar de achtergrond is verdwenen. Het najaar is echter de beste periode voor werkzaamheden in de tuin. Planten slaan in deze periode beter aan. De bodem is nog warm na de zomer en er is minder kostbaar drinkwater nodig.
Klimaatverandering
Het weer is het grootste verschil tussen het voor- en het najaar. De laatste jaren zijn er regelmatig droge lentes, waardoor jonge planten soms wekenlang water nodig hadden. In de herfstperiode valt een stuk meer regen en zijn de nachten langer en droger. Nieuwe aanplant droogt minder snel uit, waardoor minder water nodig is. Bovendien is het in deze periode eenvoudiger om bomen, struiken, vaste planten en bollen te planten of verplanten, omdat deze in slaapstand zijn. Ook is er meer tijd voor de grond om aan de wortels te plakken en hebben de wortels meer tijd om zich te ontwikkelen.
„Een gevolg van de klimaatverandering is dat de neerslag die in de zomer valt, vaak hevig en lokaal is”, zegt Steenbreek-directeur Roel van Dijk. „Voor nieuwe aanplant in het voorjaar is deze ontwikkeling niet gunstig. Een ander en actueel aandachtspunt is dat door de extreme droogte tuinbezitters vaker en langer de tuin sproeien met kraanwater. Het is simpelweg niet meer wenselijk om in het voorjaar te gaan planten.”
Ook in het najaar, wanneer veel tuinen ‘winterklaar’ worden gemaakt, kan een tuin er mooi uitzien, zegt plantendeskundige Margareth Hop van Actifolia. „Sommige planten bloeien pas in het najaar mooi, zoals de herfstaster. En dat geldt ook voor besheesters en siergrassen. Een volwassen klimop heeft in oktober bloemen en dat is belangrijk voor heel veel insecten. Het is de laatste mogelijkheid om nog even ‘bij te tanken’ voor de winter.”
Presentatie ‘Het Vergeten Plantseizoen’
Via online kanalen, nieuwsbrieven, tv-programma’s, dagelijkse tuintips en tuinmagazines wordt aandacht gevraagd voor het najaar als Het Vergeten Plantseizoen. Hierbij zijn verschillende acties en activiteiten gericht op zowel particuliere tuinbezitters als professionele groenbeheerders. Tevens vindt op zaterdag 16 oktober in het centrum van Arnhem een planten-uitdeelactie plaats. Het doel van deze actie is tweeledig:
- Mensen informeren over de voordelen van een groene tuin ten opzichte van een versteende tuin;
- Bij een breed publiek aandacht vragen voor de herfst als ideale plantmoment.
Deze actie wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Gelderland in samenwerking met Arnhem Klimaatbestendig.