‘Het is soms huilen met de pet op met Belgische azalea’

De verkoop van de kamerplant azalea zit al jaren in het slop. Telers in de Belgische regio Gent stoppen of stappen over op andere teelten. Overleveraars optimaliseren hun bedrijfsvoering, verzinnen nieuwe concepten en gaan zelf de markt op. Jerom Rozendaal ging langs in Gent en omgeving en schreef een artikel voor het Vakblad voor de Bloemisterij.

Ooit was de regio rondom Gent het episch centrum van de azaleateelt in Europa. Eigenlijk is het dat nog steeds, alleen is de verkoop van azalea planten enorm ingezakt. De Europese markt was in de jaren tachtig nog goed voor 90 miljoen planten en meer dan de helft kwam uit Gent en omstreken. De Europese productie wordt nu geschat op 25 tot 30 miljoen en de Belgen zijn hofleverancier. Volgens officiële cijfers is het aantal azaleatelers in België afgenomen van 481 in 1980 tot 133 in 2010 en 74 in 2018.

‘Het is soms huilen met de pet op’, zegt teler Kurt van Eetvelde op zijn bedrijf in Wachtebeke, onder de rook van Gent. ‘Vroeger was je afzet gegarandeerd. Die tijden zijn voorbij.’ De kweker is tevens voorzitter van de Vereniging Vlaamse Azaleatelers die in 2012 haar 100-jarige jubileum vierde. Als eerbetoon aan de lange historische band met Gent werd de Gentse azalea in 2010 door Europa erkend als streekproduct en verkreeg het de officiële status van Beschermde Geografische Aanduiding (BGA).

De erkenning heeft het tij van de dalende afzet niet gekeerd. Van Eetvelde en velen met hem wachten al jaren tevergeefs op een herstel van de markt. Telers in de Belgische regio Gent stoppen of stappen over op andere teelten. Overleveraars optimaliseren hun bedrijfsvoering, verzinnen nieuwe concepten en gaan zelf de markt op.

Lees hier in het Vakblad van deze week het hele verhaal over de azaleateelt in België.

 

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties