Het had zo mooi kunnen zijn……

Als je al bijna 20 jaar redacteur van het Vakblad voor de Bloemisterij bent, dan stuit je soms op opmerkelijke items die je geschreven hebt. Zoals een nieuwsbericht uit 2009 over een toekomstverkenning van het LEI, het huidige Wageningen Economic Research, over stijging van het areaal potplanten (+17%) en snijbloemen (+22%) onder glas in 2020 in vergelijking met 2005. Het liep anders. Cijfers over 2020 heeft CBS nog niet gepubliceerd, maar dat uit 2019 tonen dat het potplantenareaal onder glas met 4% steeg sinds 2005 en het snijbloemenareaal onder glas daalde met 44%.

De eventuele voorspelde kink in de kabel, een hogere prijs voor een vat olie, kwam er ook niet, omdat een prijs van een vat olie vandaag, 24 januari 2020, bijna 62 dollar is. Destijds stond in het bericht dat het instituut uitgaat uit van een prijs van 105 dollar per vat in 2020. Wanneer dit echter op 150 dollar per vat uitkomt, dan zou de productiestijging met 14% dalen in de snijbloemen en 4% in de potplantenteelt.

Technologie blijft drijvende kracht

Geschetste scenario’s zijn mede gebaseerd op sterke technologische vernieuwingen in de Nederlandse land- en tuinbouw. Dit gaat niet zonder slag of stoot. Over het algemeen heerst er ‘technologieangst’, niet alleen bij publiek maar ook bij beleidsbepalers, constateert LEI-onderzoeker Ferry Leenstra. ,,Jammer, omdat angst een slechte raadgever is. De land- en tuinbouw dient daarom met zorg en zorgvuldigheid nieuwe technologieën te introduceren.”

De overheid is ook bepalend in hoeverre prognoses van het LEI werkelijkheid worden. Een terughoudende opstelling op bijvoorbeeld ruimtelijke ordening en investeringsklimaat zorgt dat met name niet-grondgebonden sectoren als de glastuinbouw kansen in de markt gaan missen.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties