Toen half maart de economie in lock-down ging, hebben we geschoven in de planning. De eerste 4 weken werd er bijna niets verkocht. Omdat bromelia’s een bloeibehandeling krijgen en een lange houdbaarheid hebben, konden we verkoop iets naar achteren schuiven en een partij 3 maanden doorschuiven.
We moesten nog steeds planten weggooien. Maar met deze verandering in de planning konden we tijdwinst creëren. Ook waren we terughoudend met de aantallen te behandelen planten van de partij voor de toekomst. In eerste instantie pakte deze maatregelen goed uit; we hoefden minder weg te gooien en na 4 weken kwam de handel weer op gang tot 85%. De week voor Moederdag mochten ook de tuincentra weer open en kwam de handel weer echt goed op gang.
Op dit moment merken we dat meerdere bedrijven dezelfde redenatie hebben gevolgd. Om de schade te beperken hebben veel kwekers een partij uit hun productie genomen. Het gevolg is dat er momenteel minder product in de markt is dan andere jaren. De vraag is goed naar het product dat er wel is. Wanneer we dat van tevoren hadden geweten…
Net als in Nederland wordt nu duidelijk waar onder andere de gevaren voor de volgende corona-uitbraak zitten. Mensen die dicht op elkaar wonen in flatgebouwen, of arbeidsmigrantencomplexen. Er zijn hier 3 uitbraken geweest bij tuinbouwbedrijven (glasgroente, potplanten en aspergekwekerij) die met buitenlandse medewerkers werken.
De coronamaatregelen hebben ook hier ingrijpende gevolgen. De maatregelen zijn hier vergelijkbaar met Nederland. We lopen ongeveer 10 dagen achter in het proces. Afgelopen vrijdag mochten bij ons de terrassen weer open, maar nog geen mensen in de restaurants. Shopping malls mogen weer open, maar met afstand houden. In Nederland 1.5 meter, in Canada varieert de afstand van 1.5 meter en 6 feet (1.80 m) tot 2 meter. Alle bedrijven nemen maatregelen die bij hun passen. De verschillen zijn groot.
Zo ging ik afgelopen week naar onze bank om een bank draft op te halen (cheque voor verzekerde betaling). Bij onze bank had ik dat in 20 minuten geregeld. De ontvanger wilde geen papieren cheque ontvangen. Daarom moest ik die cheque inleveren bij de bank van de ontvangende partij. Daar heb ik vervolgens 30 minuten buiten in de zon bij 30°C staan wachten voordat ik naar binnen mocht. Kon ik vervolgens nog 15 minuten binnen wachten voordat ik geholpen kon worden. Er was de dag ervoor iemand flauw gevallen buiten in de rij, maar er kon geen water uitgedeeld worden, omdat dit niet het beleid van die bank is. Maar met 3 miljard winst per kwartaal heeft deze bank geen probleem.
Ook bij andere bedrijven staan de mensen buiten in rijen te wachten. De provinciale parken zijn sinds het lange weekend van 18 mei weer open. Mensen mogen weer kamperen, maar nog niet de grens over (tenzij per boot). Mijn favoriete uitje blijft dus voorlopig mijn wekelijks gang naar de supermarkt. Daar mogen we gewoon winkelen. Na 16.00 uur is er geen rij, wel handen wassen voor je naar binnen mag en een ontsmet winkelwagentje pakken en bij voorkeur een mondkapje.
Een ding is echter onveranderd. Dat is de drang van de natuur om haar ding te doen. Alles is weer groen. Bomen en planten bloeien. Op de veranda heeft wederom een stel zwaluwen een nest gebouwd. Gisteren zijn de eieren uitgekomen en wordt er af en aan gevlogen met lekkere hapjes voor de kuikens. Dat is in ieder geval normaal.
Angelle van Kleef
Potplantenkweker Ontario, Canada
Lees hier meer blogs van Angelle.