Belastinghervorming kost bedrijven in China de kop

    In China gaat niet altijd alles even snel, maar als eenmaal iets begonnen is dan zit er direct vaart achter. Dat is ook het geval met de sociale verzekeringen. Per 1 januari treedt de regulering en hervorming van de landelijke en lokale belastingregelgeving in werking.

    Een belangrijk onderdeel van de belastingregelgeving is de sociale verzekering. De verantwoordelijkheid voor het innen van premies ligt nu bij het lokale sociale verzekeringsbureau. Dit verandert. Straks wordt een en hetzelfde bureau – het lokale belastingkantoor – verantwoordelijk voor het innen van inkomstenbelasting en sociale verzekeringspremies.

    Dit heeft grote gevolgen voor het bedrijfsleven. Het belastingkantoor krijgt nu informatie over of de premies wel worden afgedragen over het volledige inkomen. 

Voorheen werkten de belastingdienst en het sociale verzekeringskantoor dus eigenlijk langs elkaar heen. Ze deelden absoluut geen informatie. Legio bedrijven betaalden premies over veel lagere salarissen dan dat er werkelijk werden verdiend door de werknemers. Als er überhaupt al werd afgedragen.

    Het doel van deze hervorming mag dus ook duidelijk zijn. Hier een eind aan maken. Nu de belastingdienst zowel inkomstenbelasting als sociale premies gaat innen weet ze precies wat er aan premies betaald moet worden. Indien het belastbaar inkomen niet klopt met het opgegeven salaris voor sociale premies wordt er direct actie ondernomen. Boetes en naheffingen, en hoog!

    Veel bedrijven worden dus geconfronteerd met veel hogere salariskosten dan dat ze gewend waren en waar vaak verkoopprijzen op gebaseerd waren. Dan begint de cirkel. China wordt nog minder een lagelonenland dan dat het al was. Bedrijven kunnen niet concurrerend meer produceren. Gevolg daarvan is dat ze of failliet gaan of verhuizen naar een ander land. Beide opties leiden tot toenemende werkeloosheid. Wat weer goed is voor de bedrijven, want daardoor wordt de constante loonstijging veel minder. Daardoor kunnen bedrijven weer concurrerend produceren.

    Alles bij elkaar is dit dus een gezonde ontwikkeling. Het draagt bij aan eerlijke concurrentie. Het heeft eigenlijk twee kanten. Het kost sommige bedrijven de kop en andere bedrijven halen er voordeel uit.

    Cok Harteveld,

    General manager Van den Berg Roses, China

    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest
    1 Reactie
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties
    Johan
    Johan
    6 jaren geleden

    Uiteindelijk is dit een belasting verhoging, dus slecht voor bedrijven. De concurrentiepositie verslechtert. Het feit dat de loonstijging wordt afgeremd, compenseert de belastingverhoging niet.