’Herinvestering in netleverende WKK voorlopig niet interessant’

Investeren in een nieuwe netleverende WKK blijft voor glastuinders de komende jaren niet interessant. Pas vanaf 2021 lijkt zo’n investering weer rendabel te worden. Het inzetten van en investeren in WKK voor eigen belichting blijft wél rendabel. Dat stelt EnergyMatters in haar meest recente WKK-barometer die op 5 december is verschenen.

Hoewel de marktpositie van netleverende WKK in de glastuinbouw ten opzichte van het voorjaar van 2014 is verbeterd en ook voor 2015 een lichte verbetering wordt verwacht, geeft de barometer nog steeds aan dat er nauwelijks rendement mee te behalen valt. De verwachte lichte verbetering heeft te maken met het stroomtekort in België door stilstaande kerncentrales. De spotmarktprijzen in 2015 blijven echter moeilijk voorspelbaar omdat niet bekend is wanneer drie eerder aangekondigde nieuwe kolencentrales in bedrijf zullen gaan en vijf oude kolencentrales zullen sluiten. Wanneer de Belgische kerncentrales weer gaan draaien, is eveneens niet duidelijk.

Als de vijf eerdergenoemde verouderde kolencentrales dichtgaan, komt een marktherstel voor WKK vanaf 2018 in zicht, hoewel het aantal draaiuren wel verder zal dalen tot circa 2.800 uur per jaar. Het aantal uren met lage stroomprijzen zal stijgen, maar het aantal uren met hoge prijzen eveneens. De import van stroom uit Duitsland zal afnemen, zo verwacht Energy Matters.

Zonne- en windenergie
Naar 2021 toe verbeteren de vooruitzichten door de komst van extra zonne- en windenergie. Op momenten met weinig zon en wind zal WKK-stroom nodig zijn, te meer omdat kolencentrales niet snel op te regelen zijn. Ook zal de import van stroom uit Duitsland sterk afnemen doordat dit land kerncentrales zal gaan sluiten. Verwacht wordt dat het aantal draaiuren voor WKK in 2021 tot circa 3.300 uur per jaar zal toenemen.