’Hemelvaartsluiting veiling is dramatisch’

Dat alle vestigingen van de grootste bloemenveiling ter wereld, Royal FloraHolland, op Hemelvaartsdag (donderdag) dicht bleven, is volgens veel groothandelaren in de aanloop naar Moederdag (zondag) dramatisch. Dat meldt de brancheorganisatie voor de groothandel in bloemen en planten VGB.

De VGB is overigens, mede door de gunstige weersverwachting voor het komende weekend, positief gestemd over de afzet.

„Persoonlijk denk ik dat dit een van de beste Moederdagen wordt”, zegt directeur Paul Goedegebuure van exporteur Goedegebuure & De Mooij in Ede. Zijn bedrijf koopt ten dele op de daar gevestigde veiling Plantion (wél open op Hemelvaartsdag), maar doorgaans meer bij FloraHolland. Dat de veilpunten van die coöperatie donderdag dicht bleven, begrijpt hij niet.

„In ongeveer de drukste week van het jaar”, verzucht Koen Heijl van exporteur W.K. Heyl in Naaldwijk. Moederdag wordt zondag gevierd in Nederland, Duitsland, België, Zwitserland en Oostenrijk. Eind van de maand in Frankrijk.

Extreem duur, wegens veel vraag en relatief geringe aanvoer, zijn pioenen en lisianthus, melden inkopers.

Goede Moederdag
„Het lijkt er op dat wij een goede Moederdag tegemoet gaan”, zegt ook directeur Marius Dekker van exporteur DGI (De Gooijer International). „De eerste tekenen van onze klanten geven aan dat alle seinen op groen staan.” Het zonnige weer heeft ook positieve invloed op de afzet van tuin- en kamerplanten, meldt onder meer Dutch Flower Group (DFG), grootste Europese groothandelsconcern met tientallen werkmaatschappijen.

De bloeiende kamerplant lijkt als cadeau op Moederdag in de lift te zitten, vertelt het in planten gespecialiseerde bedrijf Waterdrinker, dat in Aalsmeer zowel een exportonderneming als een cash-and-carry voor detaillisten heeft. „Wij hebben het drukker dan ooit en zijn blij dat Moederdag vaker een ‘geefmoment’ voor planten wordt”, zegt woordvoerster Daisy van Burik. „Je ziet dat planten echt hun plek in het interieur hebben veroverd.”

Op vrijdag en zaterdag wordt veel afzet in Nederland en Duitsland (grootste exportmarkt) verwacht. DFG constateert dat de afzet via retailketens iets hoger is dan vorig jaar en een duidelijke groei in de vraag naar rozen, tulpen en handgemaakte gemengde boeketten. „We moeten natuurlijk afwachten wat de doorverkoop bij onze klanten is. Dat is ook afhankelijk van hoe het weer zich verder ontwikkelt.”

Record
„De drukte in de winkels komt vrijdag en vooral zaterdag”, verwacht de naar Duitsland exporterende Heijl. „Door het ineens open getrokken weer barst bij ons nu ook de plantenverkoop los.” Volgens hem heeft de verkoop op donderdag in het groothandelskanaal zich goeddeels verplaatst naar dinsdag en vooral woensdag.”

Dat is ook de ervaring van directeur Frank Koenen van exporteur FleuraMetz, die een forse vraag registreert. Dinsdag bereikte zijn bedrijf een piek in de verzending voor afzet in Europa. „Tweeduizend veilingkarren, een dagrecord in de FleuraMetz-historie”, zegt Koenen.

Niet rood meer
Volgens Danny Jourdin van cash-and-carry Willemsen voor detaillisten in Apeldoorn gingen de bloemenprijzen op woensdag omhoog. „Voor ons is Moederdag niet meer, zoals voorheen, vooral rood gekleurd”, zegt hij. „Roze en pastel zijn nu de meest bestelde kleuren, zeker wat onze boeketten betreft, die voornamelijk naar Nederland, Duitsland en België gaan.”