Er moet in Europa eenduidigheid komen over wat wordt verstaan onder kleine teelten. De Coördinatoren Effectief Maatregelenpakket (CEMP) van LTO Glaskracht Nederland hebben dit wederom gepleit op een onlangs in Dublin georganiseerde meeting van de Commodity Expert Groups voor Fruits & Vegetables en de CEG-Ornamentals.
Het aantal knelpunten in de Nederlandse glastuinbouw en zomerbloemensector neemt nog steeds toe. Daarom moet elke mogelijkheid om Europees breed knelpunten aan te pakken moet worden benut, vinden de CEMP’s.
Een probleem voor een goede samenwerking bij het oplossen van knelpunten in kleine teelten, is het gegeven dat niet elke lidstaat een transparante lijst heeft waarop staat wat als kleine teelt beschouwd wordt. Ook hanteren veel lidstaten eigenhandige criteria voor het vaststellen wat een kleine teelt is. Ook Nederland heeft een eigen nationale definitie. Hierdoor kunnen er onderling grote verschillen zijn. In Nederland ligt de areaalgrens voor bedekte kleine teelten op duizend hectare, maar in veel andere landen ligt deze grens veel hoger, zelfs tot tienduizend hectare in Duitsland.
De wens om hierin meer harmonisatie te krijgen is tijdens de meeting ook weer benoemd. Daarnaast heeft LTO Glaskracht Nederland dit onder de aandacht gebracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.