Home Vakblad voor de Bloemisterij Ondernemen Hans van Bussel: Verzuim kan in de papieren lopen

Hans van Bussel: Verzuim kan in de papieren lopen

0
Hans van Bussel: Verzuim kan in de papieren lopen

Wanneer een ondernemer grip houdt op verzuim, dan kan dat aardig schelen in zijn portemonnee. „Wij bij Sazas houden als vuistregel aan dat de loonkosten bij een ziekte verdubbelen. Dus je kan je maar beter bewust zijn van verzuim, zeker nu de krapte op de arbeidsmarkt toeneemt”, redeneert algemeen directeur Hans van Bussel.

Sazas is 25 jaar geleden opgericht door werkgevers- en werknemersorganisaties in de agrarische en groene sector. Na het privatiseren van de Ziektewet in 1994 sloten werkgevers zich bij Sazas aan om het financiële risico van verzuim te beperken en te voorkomen dat medewerkers ziek thuis kwamen te zitten. Sindsdien is volgens algemeen directeur Hans van Bussel veel veranderd op tuinbouwbedrijven betreffende de preventie van ziekteverzuim: „Zeg maar gerust van onbewust onbekwaam naar bewust en soms bekwaam. Een kwart eeuw geleden zagen werkgevers en werknemers ziekteverzuim als een overheidsprobleem, ook al betaalden ze er premie voor. Nu liggen verzuimrisico’s op het bordje van werkgevers en werknemers.”

Voor zover het verleden. Waarom kan verzuim tegenwoordig zo in de papieren lopen?
„Loonkosten bij ziekte kunnen verdubbelen door verplicht doorbetalen van loon, productieverlies en kosten voor vervanging. En zeker als verzuim langer duurt niet te vergeten verzuimbegeleiding en re-integratie. Ondernemers die er mee te maken hebben gehad, weten inmiddels beter. Beter is dit om vooraf te beseffen. En ik moet je zeggen dat in agrarische sectoren dit besef groot is, zeker in vergelijking met andere sectoren. Wat je in eerste instantie niet zou verwachten in bijvoorbeeld de glastuinbouw; immers een arbeidsintensieve sector met veel flexwerk en seizoensarbeid.”

Vorig artikel ‘Groen en veiligheid belangrijkste voor prettige leefomgeving’
Volgend artikel Bestrijding trips in potplanten een steeds grotere uitdaging
Peter van Leth is per 2001 in dienst bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Het is zijn vierde agrarische vakblad waar hij werkzaam is, na Het Loonbedrijf, De Fruitteelt en OOGST. Geboren en getogen in Utrecht lag een groene schoolkeuze niet direct voor de hand, maar bij beroepskeuzetesten op het atheneum kwamen groene opleidingsrichtingen toch steeds uit de bus. Hij koos voor de Rijks Hogere Tuinbouwschool in Utrecht. En is in die boeiende sector blijven hangen, niet middenin maar vanaf de zijlijn als journalist. Eigenlijk zou hij wel alle onderwerpen willen beetpakken om over te schrijven, maar toch met enige voorliefde voor ondernemerschap, personeelsbeleid, jong talent, gewasbescherming en veredeling.
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties