Dutch Flower Group, Waterdrinker, Royal Lemkes en Royal FloraHolland gaan zich nog actiever inzetten voor een duurzame, toekomstbestendige sierteeltsector, waarin bloemen en planten met respect voor de mens en het milieu worden geteeld en verhandeld. Daartoe ondertekenden ze op 23 mei het manifest ’Samen Duurzaamheid en Transparantie Versnellen’.
Met het manifest willen de vier partijen, allen leden van Floriculture Sustainability Initiative (FSI), een signaal afgeven dat het doel van FSI een impuls nodig heeft. FSI heeft als ambitie om in 2020 90% van de internationaal verhandelde bloemen door FSI-leden duurzaam geproduceerd te hebben. Dit betekent in de sierteeltsector, gezien de huidige situatie, dat er nog werk aan de winkel is om de kwekers te stimuleren aan deze certificeringen te gaan voldoen.
„Een signaal dat, als wij met onze prachtige bloemen en planten een bloeiende toekomst willen blijven geven, duurzaamheid voorop staat voor de internationale consument. En dat die een duurzaam product verwacht. Duurzaamheid is dan gedefinieerd als een bloem of plant waar op zowel sociaal als milieutechnische aspecten volgens internationale normen gewerkt wordt in de teelt. En die normen liggen vast in certificeringen, welke kwekers behalen en welke regelmatig gecontroleerd worden door onafhankelijke auditors”, aldus de ondertekenaars.
Geen toekomst
Siertelers moeten zich volgens de initiatiefnemers gaan beseffen dat ze zonder duurzame producten geen toekomst hebben en dat Nederlandse kwekers onder meer hiertoe het voortouw dienen te nemen. „Nederland is hiertoe verplicht als wereldspeler in de handel en productie van bloemen- en planten”, zegt Lucas Vos, directeur Royal FloraHolland.
De ondertekenaars willen kwekers stimuleren, ondersteunen en faciliteren bij het behalen van de benodigde certificeringen. Volgens FSI komen daar 14 keurmerken in aanmerking; voor Nederland met name MPS-GAP of GlobalGAP. Het gaat FSI niet zozeer om welk type keurmerk als aan de geformuleerde standaarden van FSI maar worden voldaan. Bestaande keurmerken zijn daarop te benchmarken zoals Milieukeur/PlanetProof, maar dit keurmerk is dat nog niet. Waarop FSI-leden niet zitten te wachten zijn nieuwe labels/keurmerken van bijvoorbeeld afzonderlijke retailers die daarin hun duurzaamheidseisen vastleggen.
Naast woorden ook daden
Op 1 juni hebben Dutch Flower Group, Waterdrinker en Royal Lemkes ieder 25 van hun telers, stuk voor stuk topbedrijven, uitgenodigd om over het manifest te debatteren.
Nu al heeft nog een FSI-lid aangegeven het manifest ook te ondertekenen. Wie geven de vier initiatiefnemers niet prijs. Dat laten ze graag aan hun collega zelf over om kenbaar te maken. Wel hopen ze dat het niet bij die ene FSI-collega blijft.
FSI
In 2012 hebben de voorlopers in de sierteeltsector samen met het Initiatief Duurzame Handel (DHI) het internationale platform Floriculture Sustainability Initiative opgericht. In FSI zijn de telers, handel, Royal FloraHolland, brancheorganisaties, certificeringsinstellingen en ngo’s verenigd om aan de verduurzaming van de internationale sierteeltsector te werken.