Aan de oprichting van een nieuwe ketenorganisatie voor de tuinbouw zitten nog heel wat haken en ogen. Dat stelt Richard Schouten, secretaris van LTO Glaskracht Nederland. Toch wil de sector per 1 januari 2015, als het PT zal zijn opgeheven, zo’n nieuwe ketenorganisatie actief hebben.
Uit een recente brief van minister Kamp van Economische Zaken aan de Tweede Kamer blijkt dat Brussel strikte voorwaarden stelt aan de oprichting van zogeheten producenten- en brancheorganisaties. Dit zijn organisaties die voor alle ondernemers in een sector, dus ook voor niet-georganiseerden, regels algemeen verbindend kunnen verklaren en heffingen mogen opleggen, net zoals het Productschap Tuinbouw (PT) dat mocht.
Ketenpartijen
Als gevolg van de strikte voorwaarden zal voor de tuinbouw, volgens Schouten, in de praktijk alleen een brancheorganisatie een optie zijn. „Eigenlijk is ketenorganisatie een beter woord, want zo’n brancheorganisatie moet uit ketenpartijen zoals productie, veiling, handel en/of verwerking bestaan.” Een nieuwe ketenorganisatie zal volgens Schouten zijn taken beperken tot bijvoorbeeld plantgezondheid, uitvoering van het Energie Besparingssysteem Glastuinbouw (EBG) en Kennis & Innovatie. „Het moet geen nieuw PT worden.”
Eerste Kamer bezorgd
Vorige week sprak de Eerste Kamer tijdens een debat met Kamp zijn zorg uit over de opheffing van de productschappen. Senatoren van VVD, CDA, D66, GroenLinks en PvdA zijn bang dat, door het volgens hen hoge tempo waarin dat gebeurt, de financiering van het onderzoek gevaar loopt. Ook vrezen zij dat sectoren het te moeilijk wordt gemaakt om nieuwe ketenorganisaties op te richten die regels algemeen verbindend kunnen verklaren.
Lees meer hierover in het Vakblad voor de Bloemisterij nummer 24 dat op 13 juni verschijnt.