Groot maffiaonderzoek gaat deuren RFH voorbij

De gecoördineerde Europese actie tegen de maffiaorganisatie Ndrangetha, Operatie Pollino, vond vannacht in Nederland plaats in horecagelegenheden in acht plaatsen. Deze keer waren geen handelsbedrijven die op het terrein van Royal FloraHolland gevestigd zijn, betrokken, zoals in 2015.

Dit laatste bevestigt de bedrijfsrechercheur van Royal FloraHolland. In 2015 werkte de veiling nog mee met het onderzoek naar de Ndrangetha op eigen terrein in Aalsmeer. Toen werden twee Italiaanse broers gearresteerd die verdacht werden van oplichting. Klanten van de veiling waren de dupe hiervan. Ook ging het toen om drugshandel, valsheid in geschrifte en faillissementsfraude.

Operatie Pollino vond in vier landen plaats, zo werd duidelijk op een persconferentie van Eurojust, een agentschap van de EU, die samenwerking ondersteunt tussen de gerechtelijke autoriteiten in de hele EU in de strijd tegen grensoverschrijdende zware criminaliteit. Naast Nederland vonden invallen plaats in Duitsland, Italië en België. In totaal werden er negentig verdachten aangehouden, waaronder hooggeplaatste leden. Verder werd er 2 miljoen euro, 140 kilo XTC pillen en 3000 tot 4000 kilo coke in beslag genomen. Tientallen huizen werden doorzocht en getuigen gehoord. De operatie was gericht tegen drugshandel, geweld, omkoping en witwaspraktijken van de Ndrangetha.

In Nederland vonden de invallen plaats in horecagelegenheden in Zoetermeer, Den Haag, Amstelveen, Amsterdam, Rotterdam, Sittard, Tegelen en Velzen. Politie en justitie van de vier landen werkten onder leiding van Eurojust samen. Het onderzoek vindt zijn oorsprong in een onderzoek van de FIOD naar twee restaurants in Venlo en Horst. De verdenking was dat de restaurants gebruikt werden om zwart geld wit te wassen en gebruikt werd voor cocaïnehandel, verzekeringsfraude en brandstichting.

Ndrangetha vindt zijn thuisbasis in Calabrië in Zuid-Italië en is wereldwijd actief met onder meer met de handel in cocaïne die in de havens van Antwerpen en Rotterdam binnenkomt. De Europese samenwerking voor de aanpak van de Ndragnetha dateert uit oktober 2016.

 

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties