De groene hogescholen, AOC’s en Wageningen Universiteit zijn furieus over de op Prinsjesdag door het kabinet aangekondigde bezuinigingen op het groene onderwijs. Ze roepen het kabinet op de maatregelen terug te draaien.
Het kabinet heeft op Prinsjesdag nieuwe en alleen voor het groene onderwijs geldende bezuinigingen afgekondigd. Die leiden, samen met eerder aangekondigde bezuinigingen en onvoldoende financiering van de groei van het onderwijs, tot structurele ongelijkheid in bekostiging, zo stellen de groene scholen. De innovatie, kwaliteit en continuïteit van de unieke kennisinfrastructuur in de agrofood- en groene ruimte-sectoren komen, volgens het groene onderwijs, door de bezuinigingen in gevaar.
Onderbekostiging
Het groene onderwijs wordt gefinancierd door het minsterie van EZ. De voor het groene onderwijs geldende financiële spelregels leiden, samen met de eerder aangekondigde bezuinigingen vanaf 2016, volgens de groene scholen tot onderbekostiging ten opzichte van het onderwijs dat door het ministerie van OCW wordt gefinancierd. De nieuwe 2%-bezuiniging vanaf 1 januari 2015 – als structureel aangekondigd en uitsluitend geldend voor het groene onderwijs – versterkt die achterstand op alle niveaus, zo stellen de groene scholen.
Groeiende instroom
De groene scholen wijzen er verder op dat het aantal Wageningense studenten over de laatste tien jaar is verdubbeld. Bij de groene hogescholen is ruim 50% nieuwe instroom, de AOC’s kennen een relatief stabiel aantal studenten en bij het vmbo is sprake van een licht groeiende populatie. De snelheid waarmee gediplomeerden en afgestudeerden een baan vinden onderstreept, volgens de groene scholen, de behoefte van de sector aan deze mensen op alle niveaus.