Home Vakblad voor de Bloemisterij Het vak Groene aanpak van echte meeldauw is best lastig

Groene aanpak van echte meeldauw is best lastig

0
Groene aanpak van echte meeldauw is best lastig

Echte meeldauw is nog steeds een behoorlijk knelpunt in een groot aantal bloemisterijgewassen. Het gestaag groeiende lijstje middelen tegen deze schimmel verandert dat nauwelijks, blijkt uit een inventarisatie in de praktijk. Sterker, de roep om een effectieve middelen blijft. Wat er is, heeft beperkingen en nieuwe, vaak groene middelen of strategieën zijn vooral aanvullingen.

We blijven echte meeldauw (het wit) de baas, maar eigenlijk kost het te veel bespuitingen. In een zin is dat een samenvatting van de reacties van adviseurs uit de sierteelt op de vraag hoe zij de schimmelziekte inschalen. Net als fabrikanten en onderzoekers voegen ze toe dat het lijstje middelen best lang en behoorlijk ’groen’ is. Er zijn ziekten en plagen waartegen telers veel minder keuze hebben. Maar niet de hoeveelheid alternatieven is allesbepalend. Sterker, ook voor die relatief lange lijst meeldauwmiddelen gelden beperkingen door het aantal toepassingen per middel en hun betreffende effectiviteit. En er zijn opmerkingen over residu of gewasgevoeligheid op te tekenen.

Ervaring opdoen
Adviseurs geven aan dat ze de afgelopen jaren met diverse groene middelen ervaring opgedaan hebben. Belangrijke trigger was het feit dat het bekende middel Meltatox tijdelijk van de markt was. Daarnaast is er de overtuiging dat ervaring opdoen met alternatieven nodig is, omdat ook het lijstje middelen tegen echte meeldauw niet ontkomt aan aanscherpende wetgeving en verdienmodellen van fabrikanten.

Vorig artikel Belgicactus: ’Sfeer laten spreken, product spreekt voor zichzelf’
Volgend artikel Bestuurder grasmaaier aangehouden na ongeval
Hans Neefjes is sinds december 1999 werkzaam als vakredacteur bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Een geboren en getogen Westfries (Obdam) en inmiddels al enkele decennia woonachtig tussen de kassen in het Westland. Hij groeide op een agrarisch bedrijf op, plukte op jonge leeftijd enkele vruchten uit de lucratieve bollenteelt-/handel en koos uiteindelijk voor een opleiding aan de Agrarische Hogeschool in Den Bosch. Deed tien jaar allerlei werkzaamheden bij vermeerderaars van chrysantenstek en realiseerde zich toen dat er nog een manier is om zijn nieuwsgierigheid en brede interesse in de agrarische sector te benutten. Een vacature bij het Vakblad kwam precies op het goede moment. Binnen een maand was hij aangenomen als vakredacteur. Volgde journalistieke cursussen, maar merkte al snel dat interesse, kennis en ervaring van de sierteelt ook heel goed van pas komen in zijn nieuwe baan. Mooi om als redacteur dicht bij de ontwikkelingen in de sector te zitten. Met zowel familieleden en diverse vrienden en kennissen in de sierteeltbranche, is er sowieso altijd input. Het blijft uitdagend om daar vakinhoudelijke dingen van te maken, zowel in print als online.
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties