Grip houden op flexwerk, ook door meer vast werk

Dat werkgeversorganisaties en vakbonden verschillend denken over flexwerk in de glastuinbouw moge duidelijk zijn. Standpunten verharden echter. Zo sterk zelfs dat de onderhandelingen over een nieuwe cao Glastuinbouw erop vastgelopen zijn. De hakken lijken zo sterk in het zand te staan dat met een lange cao-loze periode rekening moet worden gehouden.

Glastuinbouw Nederland, LTO Nederland en Plantum ontkennen niet dat flexwerk is doorgeslagen. Het gaat hen echter veel te ver alle sectoren over een kam te scheren. In sectoren met veel seizoensgebonden werk geldt een aparte situatie. Niet alleen omdat geen jaarrond werk is te bieden, maar ook omdat veel seizoenswerkers, zowel arbeidsmigranten als scholieren en studenten, helemaal geen zin hebben in een vastdienstverband.

Daarentegen hebben vakbonden een punt dat veel meer vast werk te bieden is in de sector dan nu wordt aangeboden. Nu ondernemers in die hoek worden gedreven door de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) en de bevindingen van de commissie Borstlap merk je dat ze, veelal kostengedreven, eieren voor hun geld kiezen. Een goede en terechte zaak.

Beter het heft in eigen hand nemen, dan het opgelegd krijgen. Politieke partijen zijn immers al weer bezig met het schrijven van nieuwe verkiezingsprogramma’s. Daarmee is hopelijk enig begrip te houden voor het deels noodgedwongen flexwerk in de sector. Begrip dat meer kans maakt bij meer vast werk in de sector.

Nog beter. Pols eens als sociale partners breed hoe werknemers zelf tegen flexwerk aankijken. Een eerlijker beeld bestaat niet.

 

Lees hoe verschillend werkgeversorganisaties en vakbonden tegen flexwerk in de sector aankijken in het omslagverhaal deze week in de Bloemisterij of nu al online.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties