Greenport Venlo maakt een herstart in een nieuwe organisatiestructuur, zo meldt het tuinbouwcluster. Bestuurders van de provincie Limburg en de gemeenten Horst aan de Maas, Venlo en Venray hebben daarvoor op 1 februari officieel het groene licht gegeven.
Waar voorheen sprake was van een lappendeken aan organisaties en constructies – zoals: DCGV, TPN, Venlo Greenpark, Villa Flora en provinciale innovatoren – is in de nieuwe opzet één Ontwikkelbedrijf Greenport Venlo gevormd dat verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van 300 ha bedrijventerrein en natuur én voor de gebouwen en terreinen van de nieuwe Brightlands Campus Greenport Venlo.
Aparte bv
De gebouwen en het terrein van de campus zitten in een aparte bv (Campus Vastgoed Greenport Venlo), die eveneens door het ontwikkelbedrijf wordt bemenst. Daarmee is een eind gekomen aan de versnipperde eigendoms- en organisatiestructuur die er in de loop der jaren was ontstaan. De gemeenten Gennep en Peel en Maas zullen niet langer deel uitmaken van de structuur.
Greenport Venlo is één van de economische zwaartepunten in Limburg. In de oksel van de A73 en A67 nabij knooppunt Zaarderheiken vestigen zich grote (inter)nationale logistieke bedrijven op bedrijventerrein Trade Port Noord. Daarnaast wordt er op grote schaal tuinbouw bedreven en is er plaats voor agro-gerelateerde bedrijvigheid. De Innovatoren en de Villa Flora op het voormalige Floriadeterrein vormen sinds kort het hart van de nieuwe Brightlands Campus Greenport Venlo. Daar wordt samen met de Universiteit Maastricht ingezet op kennis en innovatie op het gebied van voeding en gezondheid. Het is een plek waar de agrofoodsector haar R&D kan uitbreiden, en de samenwerking met kennisinstellingen en het onderwijs kan ontplooien.