Het geothermieproject Green Well Westland in Honselersdijk is sinds gisteren weer in productie na ruim twee weken te hebben stilgelegen vanwege een reparatie aan de aanvoerleiding. De casing, die door slijtage te dun was geworden, is via plaatsing van een ’scab liner’, een pijp met een kleinere diameter die in de bestaande leiding wordt geschoven, weer op orde gemaakt. Dat meldt woordvoerder Jos Scheffers.
De warmteproductie ligt volgens Scheffers momenteel op 120 m3/uur, waar het normale debiet op circa 170 m3/uur lag. „Elke paar uur schroeven we de productie ietsje omhoog. Over enkele weken – als het wat kouder wordt – weten we of het mogelijk is onze oorspronkelijke productie weer te halen. We gaan ervan uit dat het lukt, maar we zullen het binnenkort zeker weten. Gezien de huidige buitentemperaturen is een heel hoge warmteproductie ook nog niet nodig natuurlijk.”
Methaangas
De dunnere pijp die in de bestaande leiding is geschoven, heeft een lengte van 1.300 tot 1.400 m en zit in het bovenste deel van de leiding. „Om te voorkomen dat het staal van de pijp opnieuw wordt aangetast door methaangas in de bodem, wat de oorzaak was van de slijtage, is via een dun slangetje met een diameter van 0,5 cm een speciale vloeistof meegedruppeld die de casing voortaan beschermt”, aldus Scheffers. Deze methode om de leidingen te beschermen is volgens hem al eerder toegepast bij de aardwarmteprojecten van Harting Holland en De Bruijn in De Lier en bij Gebr. Duijvestijn Tomaten in Pijnacker.
Bij Green Well Westland werd na een reguliere inspectie in opdracht van Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) vorige maand geconstateerd dat de casing op enkele plekken door slijtage te dun was geworden. De reparatie daarvan heeft volgens Scheffers zo’n €500.000 gekost. Hij noemt het geen onoverkomelijk probleem. „Dit soort dingen kan gebeuren. Het is nu opgelost en het heeft al met al slechts twee weken geduurd.”