‘Gooi die klok dus niet zomaar kapot’

‘Schat, waar ligt de koortsthermometer?’
‘In het medicijnkastje! Hoezo? Voel je je niet lekker?’
‘Nee, het lijkt wel of ik verhoging heb.’
‘Oké, nou, sterkte dan maar.’

Hij haalt de ouderwetse glazen meter voorzichtig uit de beschermende koker. Voor alle zekerheid toch maar even afspoelen. Je weet maar nooit. Hij kleedt zich uit, gaat op bed liggen en stopt het ding op de bestemde plaats. Een minuut later neemt hij de stand op. 39 graden! Woest smijt hij het meetinstrument tegen de muur. ‘Rotding!’

Het is een beeld dat altijd bij me opkomt als de veilingklok weer eens ter discussie staat. Verwonderlijk hoe heftig kwekers kunnen reageren als dat ruim honderdjarige instrument ter sprake komt. Hoe gemakkelijk een veilingdirecteur ook woorden in de mond neemt als ‘de veilingklok moet duurder worden’ of, nog erger, ‘over tien jaar is de klok er niet meer’. Alsof de klok er hoogstpersoonlijk verantwoordelijk voor is als bloemen- en plantenprijzen laag zijn.

Dat prijzen tegen kunnen vallen weten we allemaal. Daar zijn tal van oorzaken voor aan te wijzen. Overproductie is er een van. Of uitval van vraag omdat het in een afzetland economisch een stuk minder gaat. Denk aan Rusland, denk aan de Brexit. En verder is er het weer, of een verschuiving in dat wat de consument graag koopt.

Er zijn collega’s die er vast van overtuigd zijn dat directe handel de oplossing is. Zij hebben naar hun eigen zeggen alleen maar last van de veilingklok omdat hun bloemen daar minder opbrengen dan wat zij van hun klanten krijgen. Dus waarom nog klokken? Weg ermee! En ik snap de redenering. Maar toch klopt er iets niet.

Want een veilingklok laat slechts zien wat de temperatuur is. Als er teveel aanbod is geeft hij dat genadeloos aan. Is er schaarste, dan reageert hij er feilloos op. Hebben kopers hun buik al vol gekocht met directe handel? Lage prijzen op de klok. Staat er een emmer te weinig? Skyhigh.

Gooi die klok dus niet zomaar kapot. Misschien heeft je product een kwaal. Neem dát serieus.

Kees van Egmond

Abonneer
Laat het weten als er
guest
6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Wim Opstal
Wim Opstal
7 jaren geleden

En gooi geen oude schoenen weg voordat je goeie nieuwe hebt.

Karin Rijpma
Karin Rijpma
7 jaren geleden

Zo maak je het voor nieuwe tuinders die van klein af willen opbouwen haast onmogelijk om nog een kwekerij te beginnen.

René van Holsteyn
René van Holsteyn
7 jaren geleden

Ja Kees,
De (thermometer) is voor de kweker en klanten een graadmeter.
Daarnaast willen ze maar vol blijven houden dat het gaat stoppen,(tribune)terwijl als je echt goed de meningen gaat tellen van hun beide,dan is de conclusie toch echt houdt die tribune toch open.!
Ze blijven net zo lang volhouden dat je er in gaat geloven dat het weg moet.
Verder hoop ik dat er zo ontzettend veel weerstand komt dat inderdaad het glazige temperatuur metertje zal stijgen maar 39 graden om vervolgens weer neer te strijken op 37 graden.

Dick kooij
Dick kooij
7 jaren geleden

Goede morgen állemaal ik vraag mij wel eens af of we allemaal maar wat roepen om de klok te behouden of te laten verdwijnen. wat denk echt belangrijk is om inhoudelijk te kijken wat nodig is om een betere prijs voor je bloemen te krijgen en daar is de klok zeker niet altijd het juiste middel voor ik zit in de gerbera en de het mini s daar is élke bijna dag de klok weer onze grootste vijand als ik een prijs bedenk haalt de klok het weer onder uit dan wordt er makkelijk gezegd dat er te veel aanvoer is. Maar dat is echt niet altijd zo maar het berekend wel dat dan de normaale verkoop technieken niet meer werken
Dus als je mij het vraagt ben ik helemaal niet zo blij met inmiddels meer dan 100 jarige systeem

Gr dick Kooij

Gert-Jan
Gert-Jan
7 jaren geleden
Antwoord aan  Dick kooij

Toch blijft die klok maar wat makkelijk als het met de directe verkoop niet zo wil vlotten. Als regelmatig aanvoerders gehoord over “ik heb die klok niet nodig” om vervolgens de nodige tijd later toch weer voor de klok te verschijnen.

wim uit België
wim uit België
7 jaren geleden

Volgens mij is de klok nog steeds de juiste graadmeter voor vraag en aanbod… Ik vraag me af op welke basis een prijs zal gevormd worden als er geen klok meer is… of gaan we met zijn allen richting tomatenteelt… waar de midden prijs 20 jaar geleden nog op 0.80 cent stak, en dan had je goed geteeld en verdiende een klein bedrijf nog een dikke cent… Nu telen grote bedrijven een hogere productie en grotere oppervlaktes, misschien aan een middenprijs van 0.50 cent op contractbasis…. Willen wij daar met zijn allen naar toe… dat de retail gaat zeggen wat het mag kosten??? Laat ons een sterke directe handel en een sterke klok ontwikkelen in de toekomst…maar kijken hoe we de transportproblemen kunnen oplossen, zodat we met de handel uit de spitsuren weg blijven… zonder dat we moeten gaan kopen uit een stock die er al enkele dagen staat…. De florist vraagt een VERS produkt tegen een betaalbare prijs… De besteding van een modale consument voor een boeket is zeker niet spectaculair gestegen . Floristen moeten in staat zijn voor 25 euro nog een leuk boeket met het nodige volume te kunnen maken voor hun klant….
Wat als er geen enkel vat meer is op de prijzen , zonder klok???? Als ex tuinder(seizoensteler ) ben ik er uit gebonjourd, omdat de kosten batenverhouding scheef zat…jammer genoeg… maar waar gaat de balans zijn tussen een aanvaardbare verkoopprijs en een aanvaardbaar inkomen voor de tuinders??? de wet van vraag en aanbod is nog steeds het gezondste volgens mij. NIET?? Zorg de schaalvergroting er niet enkel voor dat leuke kleinschalige teeltjes gaan verdwijnen met verschraling van het aanbod, of met kwaliteitsverlies omdat deze uit het buitenland gaan komen…
Geef kleine telers ook een kans van bestaan… ook op Royal flora holland… met een aanvaarbaar kostenplaatje om je handel te veilen… kleine teelten verdienen een kans op de klok, om dit aan het brede publiek te tonen….