Google hielp startende teler goed op weg

Ismail Ozden moest afgelopen jaar veel googlen en met leveranciers praten. Nog nooit in zijn leven had de Rotterdammer iets te maken gehad met bloemen. Toch huurde hij in 2018 een hectare kas in Kwintsheul. Het werd een succesvol leerjaar met negen soorten bloemen.

Dat hij 2018 met goed resultaat kon afsluiten, dat wijt Ismail Ozden vooral aan goede raad van zijn leveranciers – en aan Google. Als komend jaar weer goed loopt, ga hij uitbreiden. In zijn huurkas in Kwintsheul wijst niets erop dat hij pas een jaar geleden is begonnen. Of het moet het vak met leeuwenbekken zijn dat als noodoplossing is geplant, in plaats van de Green Trick die er eerst stond. Ozden had de Green Trick ver teruggesnoeid om een tweede keer in bloei te krijgen. „Blijkbaar is er iets niet goed gegaan, want met de warme dagen ging 60 tot 70% dood. Ik denk dat ik het zonnescherm dicht had moeten trekken.” Een beginnersfout dus. Ozden is er nuchter over. „Weer wat geleerd.” Volgend jaar plant hij opnieuw Green Trick op een kwart van de tuin.

Klein uitzendbureau

Ismail begon zijn loopbaan een jaar of twintig geleden als personeelsmanager in de zorgsector. In 2017 wilde hij voor zichzelf beginnen en richtte hij Fontan op, een klein uitzendbureau met een man of vijftien in dienst. Namens zijn uitzendbureau kwam Ozden af en toe bij kwekers. Die omgeving sprak hem aan. „Ik hou niet van de drukte in de stad; ik ben altijd een natuurmens geweest. Via via kwam hij in contact met een kweker wiens kas van een hectare vrij kwam. Een deel van de bloemen van de vorige huurder stonden er nog. Die liet Ozden staan, om het risico te verminderen. Volgend jaar gaat hij verder met ranonkel, agrathum, dianthus kiwi mellow en scabiosa.

Meer over de ervaringen van Ismail Ozden en zijn kwekerij Benahol leest u in het Vakblad voor de Bloemisterij van deze week . Voor deze bedrijfsscan in het digitale magazine klikt u hier (inlog vereist)

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties