De leden van Aardwarmte Erica hebben na veel onderzoek besloten om te stoppen met het huidige aardwarmteproject. Onder meer toegenomen risico’s, hogere kosten, langere terugverdientijden en lastige financiering hebben tot de beslissing geleid.
Uit recent TNO-onderzoek is naar voren gekomen dat de begrotingskosten voor het aardwarmteproject inmiddels zijn gestegen naar € 18 tot 23 miljoen, een toename van € 3 tot 8 miljoen, kosten die nauwelijks meer te begroten en te financieren zijn. Daarnaast speelt mee dat voorwaarden van subsidies (MEI, IRE, SDE en SBI) niet of lastiger zijn af te stemmen op het langdurige realisatietraject.
Verplaatsing van de boorlocatie heeft onder meer de kosten doen stijgen en daarmee ook de kosten voor benodigde verzekeringen. De grote verrassingen bij andere aardwarmteprojecten hebben de negen deelnemende glastuinders tevens doen inzien dat er meer risico’s bij het boren naar aardwarmte komen kijken dan vooraf ingeschat.
Technische tegenvallers
Vooral recente technische tegenvallers hebben ertoe geleid dat wordt afgezien van boren naar aardwarmte door glastuinders in Erica. Uit de TNO-rapportage bleek:
- Kans op zoutneerslag tijdens boren is 50%, wat resulteert in een lagere opbrengst. Deze kans op zoutneerslag kan tevens leiden tot verstopping na enkele jaren, waartegen de ondernemers zich niet kunnen verzekeren.
- De aanwezigheid van een dunne zandlaag, waarin het moeilijk is precies horizontaal te boren.
- Aanwezigheid van gas dat moeten worden ontgast, waarbij de kans bestaat dat de samenstelling van het water veranderd door extra neerslag door het ontgassen.
- De uiteenlopende mening van geologen over de porositeitwaarden.