Glastuinbouwgebied Siberië werkt aan houtstook-WKK

Glastuinbouwgebied Siberië werkt aan een houtstook-WKK die vanaf eind 2017 een aantal glastuinbouwbedrijven moet gaan voorzien van warmte. De opgewekte elektriciteit zal aan het net worden geleverd.

Momenteel wordt bij vier bedrijven in het gebied geïnventariseerd of er interesse bestaat in warmte van de houtstookinstallatie. „Over enkele maanden verwachten we de uitkomsten”, aldus commercieel directeur Arnaud van der Eijk van Wayland Developments, het concern dat Siberië ontwikkelt en beheert.

De capaciteit van de houtstookinstallatie zal volgens Van der Eijk maximaal 15 MWth worden. „Dat is vergelijkbaar met een gemiddelde aardwarmtebron.” Voor de installatie wordt een meerjarig contract afgesloten met een leverancier van houtpellets. De installatie drijft een stoomturbine aan. De vrijkomende CO2 zou op termijn kunnen worden afgevangen en gezuiverd om door de telers te kunnen worden gebruikt. Naar die optie loopt echter nog onderzoek.

Open warmtenet
De houtstookinstallatie moet uiteindelijk het hart worden van een open warmtenet waarop alle bedrijven in Siberië – momenteel zijn dat er negen – aangesloten kunnen worden. Telers kunnen dan hun warmte uit eigen voorzieningen op het netwerk invoeden of juist warmte aan het netwerk onttrekken.

In het 200 ha tellende Siberië, gelegen in het Limburgse Maasbree, is nog 60 ha grond beschikbaar voor glastuinbouw. Momenteel lopen er volgens Van der Eijk gesprekken voor circa 20 ha. De directeur merkt dat de vraag naar gronden voor glastuinbouw weer in de lift zit. „Alle glastuinbouwgebieden hebben het afgelopen jaar frequent weer gesprekken met geïnteresseerden. De laatste zes maanden zie je echter een versnelling in het concreet meer verkopen van kavels.” Twee bestaande bedrijven in Siberië maakten onlangs bekend te gaan uitbreiden.