Gietwater wordt in de toekomst fors duurder

    Gietwater gaat hoe dan ook flink duurder worden. Dat was de belangrijkste uitkomst van het Water Event 2021, dat vorige week in Bleiswijk werd georganiseerd door WUR Glastuinbouw en Glastuinbouw Nederland. Langdurig recirculeren lukt bij de meeste gewassen steeds beter. Het verhaal begint echter bij goed gietwater. En dat wordt schaars.

    De beschikbaarheid van water staat onder druk door klimaatverandering, en vooral doordat per 1 juni 2022 het maatwerk vervalt dat gemeenten leveren voor brijnlozing in de ondergrond. Glastuinbouw Nederland is met diverse gemeenten in overleg voor een verlenging van het maatwerk, maar het is allerminst zeker dat die er komt voor alle telers. In sommige regio’s staat het gebruik van grondwater al onder druk, zoals in De Lier door bodemdaling.

    De keuze voor de telers is op dit moment beperkt: hemelwater, grondwater, leidingwater of slootwater. Daarom wil Greenport Westland de watervoorziening gezamenlijk aanpakken, met een afsprakenkader en een procesbegeleider. De moeilijkheid is dat de situatie voor elke polder anders is. Is een waterbank de beste oplossing? Grondwater uit het eerste of tweede pakket? Of effluent uit rioolwaterzuivering?

    Alle oplossingen hebben haken en ogen, en zullen gietwater duurder maken, aldus Margreet Schoenmakers, themaspecialist bij Glastuinbouw Nederland. In editie 41 van het Vakblad voor de Bloemisterij wordt nader ingegaan op goed gietwater en knelpunten rond emissie en recirculatie op de kwekerij. Online is het artikel te vinden via mijnbloemisterij.nl

    Nog geen abonnement? Klik hier of bel 071 5659644.

    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest
    0 Reacties
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties