Ronnie Nijboer, Roger Lenselink en Henk Meijers van Noordplant zijn ervan overtuigd dat gestekte iepen een grote meerwaarde hebben. Door stekken krijg je volgens hen een kwaliteitsproduct en een iep die van top tot teen resistent is.
Voordelen eigen wortel
Iepen zijn traditioneel op onderstam vermeerderd, maar Noordplant zweert bij stekken. Die vermeerderingsmethode heeft twee grote voordelen, legt Nijboer uit. „Eén: je bent de uitgestelde onverenigbaarheid kwijt. Want dat is een probleem bij veel klonen die geënt worden op een onderstam waarbij je in de loop van de jaren afstotingsverschijnselen krijgt.
Het ergste is de uitgestelde onverenigbaarheid. Dan is het in de eerste jaren goed gegaan op de kwekerij. Als ze echter aangeplant worden langs de weg vallen bomen na 10 of 15 jaar om. Het hele leven van zo’n ent-onderstam combinatie bestaat het risico op omvallen. Dat is voor een boombeheerder een schrikbeeld.”
Het tweede voordeel volgens Nijboer is dat je doorgifte van de iepziekte via het wortelgestel voorkomt. „Als je een resistente iepenkloon hebt en je zet die op een onderstam die niet resistent is, en de iepziekte komt in het wortelgestel, dan is de wortel weg en de kloon ook. Als je een volledig resistente iep hebt die gestekt is, krijgt de schimmel geen vat op de kroon, noch op de wortel. Dat is het grootste voordeel van stekken.”
Nog steeds geënt op glabra onderstammen
De kwekers verbazen zich erover dat vermeerderaars doorgaan met enten op glabra-onderstammen. Ze vermoeden dat meespeelt dat het stekken van iepen flink duurder is dan het enten. „Uiteindelijk is de prijs van een boom marginaal”, zegt Lenselink. „Zelfs Resista-iepen, die flink duurder zijn vanwege de licentiekosten, worden veelvuldig geplant. Daarbij wegen de lange termijn kwaliteitsaspecten zoals wortelechte vermeerdering, hoge resistentie en snelle groei voor de boombeheerder zwaarder dan een hogere aanschafprijs.”
Klik hier voor het hele artikel en lees onder meer welke resistente gestekte iepen er zijn en welke vernieuwingen in het sortiment eraan komen (met inlog).