Gerard Hofman: ’Warmtenet is de toekomst van Westland’

Warmtebedrijf Westland wil warmte, CO2 en gietwater gaan leveren vanuit de Rotterdamse haven. Het wachten is nog op subsidie voor een buis onder de Nieuwe Waterweg door. „Een minimum aantal deelnemers vooraf is niet nodig”, zegt directeur Gerard Hofman. „Als de prijs en de kwaliteit goed zijn, is het voor iedere teler interessant.”

Warmtebedrijf Westland staat klaar om samen met Alliander te investeren in een netwerk voor de levering van warmte en CO2 aan de glastuinbouw in het Westland. Waterbedrijf Evides, dat de warmte bij de industrie gaat uitkoppelen, is aangehaakt met plannen voor de levering van gietwater. Dit initiatief is ontstaan bij het Agrologistiek Cluster Westland. „Logistieke bedrijven zijn sterk afhankelijk van de tuinbouw”, zegt Gerard Hofman, bestuurder van het cluster en directeur van het warmtebedrijf. „Het is ook in ons belang om een sterke tuinbouw overeind te houden.” 

Hoe ziet het tijdpad er uit?

„In 2018 wordt het investeringsbesluit genomen. Dit hangt er onder meer van af of het ministerie van EZK bijdraagt aan de transportleiding onder de Nieuwe Waterweg. Het ministerie staat daar positief in, blijkt uit een brief aan de Tweede Kamer. Voor het warmtenet in het Westland is de financiering rond. Het Westland hebben we in drie fases ingedeeld. Fase een is de zuidzijde van het Westland en omvat ongeveer 300 tuinders op 830 ha. Daar zal eind 2021 de eerste levering plaatsvinden.

De plannen van Evides om gietwater te gaan leveren zijn in een minder vergevorderd stadium. Er is nog geen investeringsbeslissing genomen. Maar het ziet er positief uit, en we proberen de aanleg van de gietwaterleidingen wel te combineren met de andere investeringen.”

Het volledige interview met Gerard Hofman staat vandaag, 20 april in de Bloemisterij.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties