Geothermieproject Bergschenhoek gaat eind juli boren

Het geothermieproject van Wayland Energy in Bergschenhoek, dat dertien omliggende glastuinbouwbedrijven van warmte gaat voorzien, start eind juli met de boring. „Bedoeling is om vanaf 2 km diepte water van circa 67ºC omhoog te pompen”, zegt directeur Ewald Pelser. Naar verwachting zal het eerste glastuinbouwbedrijf eind dit jaar aardwarmte geleverd krijgen.

De boring en exploitatie van de bron is volledig in handen van Wayland Energy, een dochterbedrijf van projectontwikkelaar Wayland Developments. Pelser wil in dit stadium niet zeggen hoeveel geld met die investering is gemoeid. De financiering loopt deels via Bank Nederlandse Gemeenten (BNG Bank). Voor de exploitatie is SDE+-subsidie verkregen. De aardwarmte zal via het bestaande restwarmtenet van de RoCa-centrale in Rotterdam naar de glastuinbouwbedrijven worden getransporteerd. „Er hoeft slecht een klein stukje nieuwe warmteleiding vanaf de bron naar het RoCa-net te worden aangelegd”, aldus Pelser.

Afnemer van de aardwarmte wordt energieleverancier AgroEnergy, waarmee Wayland Energy een beschikbaarheidsovereenkomst heeft gesloten om zo leveringszekerheid voor de telers te creëren. De aangesloten tuinders gaan de aardwarmte bij AgroEnergy inkopen. Dat zal gebeuren via een warmteplatform. „Op hun dashboard kunnen tuinders straks zien wat voor hen de voordeligste optie is: aardwarmte, restwarmte van de RoCa, WKK-warmte of gas. Mocht een tuinder te veel warmte hebben ingekocht, dan kan hij dat via hetzelfde platform weer verkopen aan collega’s. Het is dus ook een handelsplatform”, aldus Pelser.

Holland Plant
De dertien aangesloten glastuinbouwbedrijven zijn in Bergschenhoek en Bleiswijk gevestigd. Onder hen bevinden zich telers van snijbloemen, potplanten, groenteplanten, paprika’s en tomaten. De boorlocatie is nabij groenteplantenkwekerij Holland Plant – een van de aangesloten kwekerijen en onderdeel van het Wayland-concern – aan de Warmoeziersweg in Bergschenhoek.

RoCa-centrale
Een van de aanleidingen om met aardwarmte te beginnen, is volgens Pelser de al jarenlang ongunstige spark spread – de verhouding tussen de gas- en stroomprijs – voor WKK. Pelser: „De RoCa-centrale is een gasgestookte centrale van Uniper die warmte levert aan de stadsverwarming van Rotterdam en Capelle aan den IJssel. Vanwege de ongunstige spark spread ligt de centrale geregeld stil. Aan de stadsverwarming moet ’s winters natuurlijk altijd warmte worden geleverd, maar die verplichting wordt minder gevoeld ten aanzien van de glastuinbouw. Daarnaast is aardgas een fossiele brandstof waar we in het kader van de energietransitie vanaf willen. Daarom is geothermie dus een welkome aanvulling voor telers in deze regio”.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties