In een convenant hebben gemeente Lisse en Keukenhof de basis gelegd voor een samenwerking waarin thema’s als economie, toerisme, duurzaamheid en mobiliteit de belangrijke thema’s zijn. Jaarlijks wordt een plan van aanpak afgesproken.
Deze week hebben burgemeester Lies Spruit van gemeente Lisse en directeur Bart Siemerink van Keukenhof de samenwerking toegelicht. Beide partijen spraken uit dat ze elkaar nodig hebben en meer dan voorheen gezamenlijk aan de slag willen op bepaalde thema’s. Belangrijk speerpunt is de bereikbaarheid van het park, die men ook graag aantrekkelijker wil maken, bijvoorbeeld door rotondes en bermen op te fleuren met bolgewassen en ander groen. Keukenhof wil zich bovendien meer bezighouden met het culturele erfgoed van de Bollenstreek, vertrouwend op haar ervaring met het beheer van monumenten en landgoederen die zij in bezit heeft.
Bloembollenboulevard
Keukenhof zou ook graag de regie overnemen van de zogenoemde bloembollenboulevard langs de Westelijke Randweg (N208). De provincie is eigenaar van die weg en bepaalt jaarlijks of de vergunningen aan de vijf marktkooplieden op die plek worden afgegeven. Over de bloembollenboulevard bestaat al langer discussie. Onlangs nog maakte vakblad Greenity bekend dat Anthos en KAVB namens het Sectorplatform Bloembollen recent een brief over de bloemenkramen langs de N208 stuurde naar de gemeente Lisse. Het platform wil dat de gemeente regels opstelt voor de kraamhouders. De deelnemende organisaties van het platform – Anthos, KAVB, CNB, Hobaho, BKD, Proeftuin Zwaagdijk en Wageningen UR – vinden dat de kwaliteit van de verkochte bollen altijd goed moet zijn en het gewenste bloeiresultaat moeten geven. Het platform heeft vastgesteld dat soortechtheid en bloeikracht van de bij de kramen aangeboden bollen te wensen overlaten.