Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland willen de regie houden over de herstructurering van de glastuinbouw in de Bommelerwaard. Dat kan alleen via het instrument wijzigingsbevoegdheid en niet via ’bestemmen bij recht’ zoals tuinders willen. Dat schrijft het college in antwoord op Statenvragen.
In de Statenbrief verwijzen Gedeputeerde Staten (GS) naar de samenwerkingsovereenkomst over de herstructurering die in 2009 is gesloten tussen de provincie Gelderland, de gemeenten Zaltbommel en Maasdriel en het waterschap Rivierenland. Daarin is afgesproken dat de herstructurering drie doelen heeft: economisch perspectief bieden aan de tuinbouw, de leefbaarheid van het gebied verbeteren en de totale landschappelijke kwaliteit vergroten.
Als de provincie de herstructurering uitvoert via ’bestemmen bij recht’, zoals de tuinbouw wil, worden volgens verantwoordelijk gedeputeerde Jan Jacob van Dijk bedrijfsuitbreidingen toegestaan, maar kan niet gestuurd worden op de twee andere doelen uit de overeenkomst: leefbaarheid en landschappelijke kwaliteit. Met die laatste twee worden volgens Van Dijk ook de belangen van de inwoners, gemeenten en belangenorganisaties gediend.
Westland
GS geven ook aan te hebben gekeken naar de gemeente Westland. Daar is volgens het Gelderse college wél sprake van ’bestemmen bij recht’, maar dient het bestemmingsplan dan ook uitsluitend de belangen van tuinders. In de Bommelerwaard willen GS nadrukkelijk eisen stellen aan zaken als: landschappelijke inpassing, waterberging, retentie, natuurvriendelijke oevers, duurzaamheid en verbetering van de verkeersveiligheid.
Op 22 januari buigen Provinciale Staten zich over de herstructurering van de tuinbouw in de Bommelerwaard.