Onderzoekers hebben ontdekt hoe kiemplantjes naar het licht toe groeien. De plantjes maken daarbij gebruik van het blauwe deel van het spectrum, dat wordt opgevangen door een eiwit dat weer een ander eiwit activeert dat er op zijn beurt voor zorgt dat de plantencellen naar het licht toe groeien.
Het blauwe deel van het spectrum wordt opgevangen door het eiwit fototropine. Dat activeert het eiwit katanine om structuren in de celwand – microtubuli – in stukjes te knippen en zodanig opnieuw te ordenen dat de cel naar het licht toe groeit.
Deze ontdekking werd gedaan door onderzoekers van het Carnegie Institution op Stanford University en van Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR.
Daglichtloze ruimte
Het feit dat planten blauw licht gebruiken om hun groeirichting te bepalen is al langer bekend. „Dit zou gevolgen kunnen hebben voor de teelt van kiemplantjes in een volledig daglichtloze ruimte, zoals een klimaatkamer, wanneer overwegend blauw licht uit één richting wordt gebruikt”, denkt Tom Dueck, die bij Wageningen UR onderzoek doet naar fotosynthese en ledbelichting. „In de Nederlandse situatie, waarbij ledlicht vaak alleen een aanvulling is op zonlicht, zal het niet veel invloed hebben op de gewasgroei.”