In de extra alv over het beeldveilen van planten gaat er niet gestemd worden over het beeldveilen van planten. Dat wordt duidelijk uit de uitnodiging die de directie van FloraHolland heeft verstuurd naar de leden. Behoud de plantenklok is enorm verontwaardigd omdat de veiling de uitnodiging heeft verstuurd zonder feedback van de actiegroep af te wachten.
In de uitnodiging voor de extra alv geven algemeen directeur Lucas Vos en financieel directeur Steven van Schilfgaarde aan dat er niet gestemd gaat worden over het beeldveilen van planten.
„Dit vloeit voort uit de statuten en is gebaseerd op de manier waarop de besluitvorming binnen Royal FloraHolland is georganiseerd. De directie is statutair bestuurder van de coöperatie en verantwoordelijk voor de besturing. Dit betekent dat de directie volledig bevoegd is, tenzij in de statuten of reglementen anders is bepaald. Daarom is in de statuten een lijst met onderwerpen opgenomen waarvoor de directie voorafgaande goedkeuring nodig heeft van de RvC en/of de ALV. Het veilbeleid is niet een onderwerp van deze lijst. Daarom is ook niet op een eerder moment in de ALV gestemd om tot beeldveilen planten over te gaan. De regels brengen dus met zich meer dat de ALV het besluit niet kan terugdraaien, aldus Vos en Van Schilfgaarde.
De actiegroep Behoud de Plantenklok is enorm verontwaardigd, omdat FloraHolland het programma van de extra alv heeft vastgesteld en verstuurd naar leden zonder op feedback van de actiegroep te wachten. Duidelijk is dat er niet gestemd gaat worden over het beeldveilen van planten.
FloraHolland had weliswaar de concepttekst voor het programma van de extra alv maandag naar de actiegroep verstuurd met het verzoek daar snel op te reageren, maar wachtte een reactie van de actiegroep niet af. Dinsdag werd de uitnodiging al naar de leden gestuurd.
Woordvoerder van Behoud de Plantenklok Jos Kester zegt dat de verontwaardiging groot is bij de actiegroep. „Wij voelen ons overvallen. De tekst is anders dan wij in gedachten hadden. Er zijn een aantal mensen des duivels hierover. Ik sta niet in voor hen in tijdens de extra alv. ”
Kester wil niet te diep ingaan op de tekst van de uitnodiging. Hij wil eerst de reactie van financieel directeur Steven van Schilfgaarde afwachten. Van Schilfgaarde had vorige week vrijdag aan de groep beloofd om afgelopen dinsdag het plan van de veiling voor het beeldveilen van planten te overleggen aan de groep. Vervolgens zou er weer een gesprek plaatsvinden tussen FloraHolland en de actiegroep, aldus Kester.
Wat de veiling van plan is met het beeldveilen van planten, weet de groep nu ook niet. Kester; „We moeten ons baseren op wat er in de uitnodiging staat.”
In het programma staat het beeldveilen van planten centraal. Als eerste staat er een stelling weergegeven: ‘Royal FloraHolland is niet klaar om de fysieke plantenklok te sluiten’. Het is niet duidelijk wat er met de stelling gaat gebeuren. Als tweede punt is er een uitleg van het beleid digitalisering inclusief beeldveilen door de directie van FloraHolland. Tenslotte volgt een discussie met de leden.
Bijgevoegd bij de uitnodiging voor de extra alv is de visie van Behoud de Plantenklok.
Een steeds terug kerend fenomeen.
Er komt een nieuwe directeur die enthousiast raakt door de bevlogenheid van de kwekers die FloraHolland op de been houden.
Het is allemaal nieuw voor hem, maar eigenlijk heeft hij er geen idee van hoe de hazen lopen.
Beeldveilen heeft er bij de snijbloemen voor gezorgd dat er nog maar een “must” is. En dat is vroeg geveild worden.
Het aloude ambachtelijke om je product zo mooi mogelijk te presenteren en daardoor een betere prijs te genereren is door het beeldveilen verloren gegaan.
Maar dat weet mijnheer Vos niet eens. Die wil dat er later in de annalen van FloraHolland komt te staan dat hij de man was die de veiling op een andere koers heeft gezet.
“Dat deze wenteling hoofdzakelijk door de Dutch Flower Group wordt geïnitieerd is logisch. Zij hebben immers heel veel te winnen bij de lagere prijzen die het gevolg zullen zijn van de op handen zijnde planten verkoop”.
Helaas voor hem zullen die analen niet al te positief zijn want bij de Greenery hadden we ook ene mijnheer v.d. Mee die wel eens zou laten zien wat een enorme visie hij had. Drie jaar later was deze groente afzet organisatie een stuurloos schip geworden.
De VPRO heeft zelfs een documentaire over de grootheidswaanzin van deze man gemaakt.
Ben benieuwd of er over pakweg 5/6 jaar een nagenoeg identieke documentaire over de Hr. Lucas Vos wordt gemaakt.
Verander de naam, dutch Flower group, in greenery, en v.d.mee in Lucas vos en je weet precies wat voor kant het opgaat, zie greenery…..
Wat mij bevreemd is dat zo’n grote kwekersorganisatie hun belangen in de handen leggen van ceo’s wat meestal passanten zijn en even komen organiseren(even een paar honderd mensen eruit knikkeren,goed gedaan,tonnetje bonus)die bijna of geen affectie met de bloemenhandel hebben en na een paar jaar voor natuurlijk meer geld weer verkassen. Die vorige Directeur was ook al zo’n succes.Dat het bij de Greenery toen fout gegaan is schijnt geloof ik ook niemand meer te interesseren. Ze willen er nu geloof ik een soort Alibaba.com van maken.Zodat ook grote klanten van exporteurs straks direct toegang krijgen tot de grote wereldpoort van bloemen.
Dit statutenkunstje lijkt wel erg veel op de gang van zaken bij Akzo-Nobel. Zullen de hoofdrolspelers hier ook naar de achtergrond verdwijnen straks?