Geen importverbod voor meeste ficussen en cycas

De meeste ficussen, uitgezonderd ficus carica, en cycas bestempeld de EU niet meer als hoog risicoplant. Dit staat in haar genomen besluit over het voorgestelde importverbod van hoog-risico-planten uit landen buiten de EU die vanaf december 2019 gaat gelden. Enkele geslachten gaan van de lijst af, maar de meeste blijven er voorlopig op staan.

Het Permanent Fytosanitair Comité van de EU meldt dat deze geslachten voorlopig van de lijst zijn verwijderd: Cycas, Eucalyptus, Ostrya, Syringa. Dat betekent dus dat planten van deze geslachten nog gewoon geïmporteerd mogen worden voor opplant.

Ook het geslacht ficus is van de lijst verwijderd, maar is vervangen door Ficus carica: deze soort blijft dus voorlopig op de lijst staan.

Voorlopig op lijst

Naast Ficus carica blijven deze geslachten voorlopig op de lijst staan, wat dus een (tijdelijk) importverbod kan inhouden: Acacia, Acer, Albizia, Alnus, Annona, Bauhinia, Berberis, Betula, Caesalpina, Cassia, Castanea, Cornus, Corylus, Crataegus, Diospyros, Fagus, Fraxinus, Hamamelis, Jasminum, Juglans, Ligustrum, Lonicera, Malus, Nerium, Persea, Populus, Prunus, Quercus, Robinia, Salix, Sorbus, Taxus, Tilia, Ulmus.

Vruchten en hout

Verder komt er mogelijk een importverbod voor vruchten van Momordica (subtropische klimplant), uit landen buiten de EU waar Thrips palmi voorkomt en die hiertegen geen effectieve maatregelen hebben. De EU wil nog weten hoe dit in de praktijk uitwerkt.

Daarnaast komt er een lijst van derde landen die vrij zijn van Saperda tridentata, een boktor die hout van Ulmus kan aantasten. Deze landen zullen dan uitgezonderd worden van het EU-importverbod voor hout van Ulmus.

Tot slot zullen fytosanitaire certificaten niet meer nodig worden voor vruchten van deze geslachten: Ananas comosus (ananas), Cocos nucifera (kokosnoot), Durio zibethinus (durian), Musa (banaan) en Phoenix dactylifera (dadels).

Vervolg procedure

Vandaag (28 september) informeert de EU de autoriteiten van derde landen over het voorlopige besluit. Ze kunnen dan een derogatieverzoek indienen. Vervolgens kan de Europese Voedsel- en Warenautoriteit EFSA een beoordeling opmaken voor zo’n derogatieverzoek van een bepaald derde land en product.

Op 14 december 2018 moet de EU een definitief besluit hebben genomen. Het is onderdeel van de nieuwe EU-Plantgezondheidsverordening die een jaar later zal ingaan.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties