In Nederland zijn geen genetisch gemodificeerde siergewassen te koop die niet officieel zijn toegelaten. Het RIVM heeft daar geen aanwijzingen voor, zo blijkt uit een inventarisatie van het onderzoeksinstituut in opdracht van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).
In het buitenland – zoals in Australië, Nieuw-Zeeland, VS, Canada en Japan – zijn veel ontwikkelingen gaande om sierplanten genetisch te modificeren. Op die manier is het bijvoorbeeld mogelijk bloemen een kleur te geven die van nature niet voorkomt (zoals een blauwe roos), of bloemen beter bestand te maken tegen droogte, ziekten of het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.
Het RIVM heeft op een rij gezet welke genetisch gemodificeerde siergewassen nu of in de nabije toekomst mogelijk in Nederland geïmporteerd zouden kunnen worden zónder dat die een toelating hebben. Daarbij blijkt het te gaan om: anjer, roos, Petunia, Pelargonium en het graszaad Agrostis stolonifera.
Woekeren
Voordat deze planten op de markt mogen worden toegelaten, moet zijn beoordeeld of ze mogelijk een risico vormen voor mens en milieu. Het onderzoek toonde aan dat dit risico bij de genoemde planten laag was. Alleen het genoemde graszaad kan een risico vormen voor het milieu doordat het kan gaan woekeren.