Gasverbruik China gaat verdubbelen

De grafiek van het korte termijngas heeft wederom een laag niveau laten zien. Voor de lange termijn is een kleine daling ingezet. De reden hiervoor zijn de volle gasbergingen en het ruime aanbod van LNG en de milde weersomstandigheden, waardoor de vraag verwachting laag is. In Frankrijk en België draaien de kerncentrales boven verwachting goed waardoor het niet aannemelijk is dat er elektra geleverd hoeft te worden door Nederlandse gascentrales aan deze landen.

De Chinese gasindustrie is aan het groeien. De vraag in China stijgt hard als gevolg van een campagne van de Chinese overheid die het verbruik aanmoedigt ten koste van het gebruik van kolen voor de opwek van elektra. De vraag is in slechts twee jaar met 75 miljard kubieke meter gegroeid. Per 2025 is de Chinese markt de op één na grootste van de wereld volgens analisten. Tegen 2030 kan het verbruik oplopen tot 600 bcm, dit zou meer dan een verdubbeling zijn van het verbruik in 2018, namelijk 280 bcm.

Olieprijs gestegen
De prijs van olie is afgelopen week gestegen, onder meer door de afgenomen olievoorraad in Amerika. Niet alleen de hoeveelheid vaten ruwe olie is gedaald, maar ook de hoeveelheid hiervan afgeleide producten. De verwachting van analisten was dat al deze grondstoffen in hoeveelheid voorraad toegenomen zouden zijn, waardoor de daling van voorraden een iets grotere impact heeft gehad op de prijs. Verder zijn de tegenvallende economische cijfers over de Amerikaanse economie een reden voor de stijging van de olieprijs gebleken, omdat marktvorsers hierdoor er meer vanuit gaan dat de rente dit jaar nog verlaagd kan worden met als gevolg een minder sterke dollar, waardoor olie betaalbaarder wordt.

Opwaartse druk is ook ontstaan door de uitkomst van een tussentijdse vergadering van OPEC-leden. Er werd namelijk gezinspeeld op een verdere beperking van de olieproductie, dit zou tijdens de vergadering van 22 december van dit jaar bekrachtigd kunnen worden. Een daadwerkelijke beperking wordt echter in de markt steeds minder serieus genomen. Er wordt verwacht dat de leden de productie meer en meer op andere manieren gaan verkopen om zo onder de beperkingen uit te komen. Dit wordt ingegeven door het feit dat de prijsstijging door beperking tot op heden slechts tijdelijke voordelen hebben opgeleverd en uiteindelijk slinkt hun wereldwijde marktaandeel en zo ook de omzet.

Elektriciteit gelijk tot licht gedaald
De lange termijnprijs is licht gedaald en de prijzen voor de korte termijn zijn nagenoeg gelijk gebleven. De korte termijnprijzen hebben wel meer volatiliteit ondervonden door sterk wisselende weersomstandigheden. De lange termijnprijzen hebben het voordeel ondervonden van dalende kolenprijzen en een CO2-emissieprijs die neerwaartse druk ondervindt.

De Tweede Kamer wordt voor het einde van het kalenderjaar geïnformeerd over het afbouwpad van de salderingsregeling voor zonnepanelen. Dat stelt staatssecretaris van Financiën Menno Snel. Het gaat hierbij om kleinverbruik aansluitingen, dit zijn de aansluitingen tot en met 3 x 80 ampère.  De stapsgewijze afbouw van de salderingsregeling zorgt ervoor dat zonnepaneel-eigenaren vanaf 2023 de opgewekte zonnestroom die wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet niet meer voor 100% mogen verrekenen met de aangekochte elektriciteit. Waar dit nu nog wel het geval is, wordt de vergoeding voor de teruggeleverde zonnestroom vanaf 2023 opgesplitst in enerzijds een vergoeding voor de elektriciteit die betaald wordt door het energiebedrijf en anderzijds een vergoeding van de overheid voor de energiebelasting. De overheid zal vanaf 2023 een steeds kleiner deel van de energiebelasting terugbetalen aan zonnepaneel-eigenaren. De afbouw van de salderingsregeling geldt dus uitsluitend voor elektriciteit die aan het elektriciteitsnet wordt teruggeleverd en dus niet op het directe eigen verbruik achter de meter.

Deze update is verzorgd door NIFE Energieadvies.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties