Nadat het gas in 2016 ongekend goedkoop was, is de prijs nu weer gestaag aan het stijgen. Op zich nog niet zo hard, maar hij zit al weer anderhalf keer zo hoog als in het dal. Komt de lage prijs nog ooit terug? Deskundigen zien dat nog niet snel gebeuren. ’Het is verstandig om gas zo ver mogelijk vooruit vast te leggen.’
Zo goedkoop als het gas in 2016 was – op het laagste punt 13 cent per kuub – zal het in de komende jaren niet meer worden. De prijs schommelt weliswaar met pieken en dalen, maar de dalen liggen steeds hoger. Het dal uit 2016 was dan ook uitzonderlijk laag. „Dit was de nasleep van de wereldwijde economische crisis, niet van de gasmarkt zelf”, zegt John Kruijt, directeur van Enova. „Er is nu bijvoorbeeld net zo veel olie beschikbaar als drie jaar geleden. Toch ligt de olieprijs nu drie keer zo hoog. Vraag en aanbod vormen maar een klein aspect van de prijsvorming. De economische situatie en de emoties die daarbij horen tellen harder mee.”
Nu het economisch voor de wind gaat, blijven de energieprijzen niet achter. Deze volgen altijd met een of twee jaar vertraging. „Deze langzame bewegingen geven veel houvast”, vindt Kruijt. Op het afbouwen van de gaswinning in Groningen bijvoorbeeld kwam helemaal geen prijsreactie. Daarvoor is het te veel een wereld-commodity geworden. Op termijn zal Nederland echter meer afhankelijk worden van andere soorten gas, zoals Russisch gas en LNG, en die zijn olie-geïndexeerd.
De glastuinbouw zal in de toekomst dus rekening moeten houden met hogere prijzen. „De gasprijs zal alleen nog dalen als we meer gas uit de VS gaan importeren”, meent Michel Appelhof, analist bij Nuon. „Het gas uit de VS wordt interessanter als de prijs oploopt. Dat werkt stabiliserend.”