‘Gasprijs rond 25 cent wordt het nieuwe normaal’

    Tuinders moeten in de toekomst rekening houden met een gasprijs van tenminste 25 cent per kuub. Dat voorspelde Peter van den Berg, directeur van AgroEnergy, woensdag op de Strategische Energiesessie in het World Horti Center. Dat komt doordat de integrale kostprijs, inclusief transportkosten, op 25 cent ligt.

    „Voor producenten is er geen reden om gas voor bijvoorbeeld 15 cent te verkopen.” Dat het gas vorig jaar zo goedkoop was, was omdat er in Azië weinig vraag was en in Europa een overschot vanwege de coronacrisis.

    Op dit moment liggen de gasprijzen voor 2024 en 2025 nog onder de 25 cent. Deze zijn nu langzaam aan het stijgen. De korte termijn-prijzen zullen volgens Van den Berg niet lang zo hoog blijven, omdat het gas nu ver boven de kostprijs wordt aangeboden.

    Kansvol overleg

    Volgens de eveneens aanwezige Adri Bom-Lemstra, voorzitter van Glastuinbouw Nederland, begrijpt de overheid dat er iets moet gebeuren als de gasprijzen hoog blijven. Er loopt overleg. Met kansen. „Misschien is dit het moment wel om de ODE-belasting er helemaal af te krijgen. En misschien is dit ook wel een momentum om subsidiestromen op gang te brengen voor de CO2-beschikbaarheid in de glastuinbouw. Want als CO2 ondergronds opgeslagen wordt, dan kunnen wij het als glastuinbouw niet meer benutten in combinatie met duurzame energie, en moeten wij het zelf blijven maken met de wkk en gas.”

    Nog geen brede crisis

    Een crisisteam van Glastuinbouw Nederland concludeerde volgens Bom-Lemstra dat het individuele tuinbouwbedrijven hard raakt, en wel de potentie in zich heeft om op een crisis uit te gaan draaien als oplossingen te lang uitblijven, maar dat het nu nog niet als tuinbouwcluster-breed probleem wordt gezien. Al worden er via enquêtes wel data verzameld om meer inzicht te krijgen in hoe ernstig de hoge gasprijzen sectorbreed doorwerken.

    Rabobank sectormanager René Gomersbach bevestigde tijdens de door Glastuinbouw Nederland georganiseerde bijeenkomst dat het zeker nog te vroeg is om het woord ‘crisis’ in de mond te nemen. Het allergrootste deel van de telers heeft zijn energieposities goed afgedekt. Met de teeltopbrengsten van afgelopen jaren moeten zij deze periode, met gevolgen van de huidige gasprijsverhogingen, kunnen overbruggen. Minder dan tien bedrijven loopt wel tegen liquiditeitsproblemen aan en heeft waarschijnlijk hulp nodig.

    Solidariteitsfonds

    Onderling zijn er tussen telers ook initiatieven rond de gasproblematiek. Zo is er een telersvereniging die een solidariteitsfonds opricht, waarbij telers die gaan bezuinigen door minder te belichten of door pas later te planten, iets bijdragen aan telers die zorgen dat nog aan de afnemerscontracten binnen de vereniging kan worden voldaan via een dure belichte teelt.

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties