Een van de opvallendste namen op de CDA-kandidatenlijst voor het Europees parlement is Sjaak van der Tak. De naam van de voorman van Glastuinbouw Nederland staat op nummer 8 van de lijst. Gaat hij echt naar Brussel? Nee en ja.
Van der Tak noemt zichzelf vooralsnog ‘lijstduwer’. Door zijn kandidatuur heeft hij de overtuiging, meer nog onderstreept en ondersteunt hij, de volgens hem sterke Europarlementariër en lijsttrekker Esther de Lange, laat Van der Tak het Vakblad voor de Bloemisterij weten.
„Van belang is met mijn kandidatuur om meer ‘voet aan de grond te krijgen’ in de EU als voorzitter van Glastuinbouw Nederland. Uiteraard, om samen met anderen, onze ondernemers op de items als plantgezondheid en gewasbescherming, energie en klimaat, als ook arbeidskrachten en arbeidsmigranten het bedrijfsbelang te behartigen, te vertegenwoordigen en te dienen. Ja, dat is mijn doel! Niets meer en niets minder. En ja, zó kunt u op haar en mij stemmen”, vervolgt Van der Tak.
Hij is lijstduwer dus, op een ogenschijnlijk onverkiesbare achtste plek. Het CDA heeft immers maar vijf zetels in het Europarlement en wie weet worden dat er minder. Veel zegt zo’n ‘onverkiesbare’ plek echter niet. Vijf jaar terug gingen de nummers 1, 2, 3, 7 en 25 op de CDA-kandidatenlijst naar Brussel. Twee van hen konden hun koffers pakken dankzij voorkeursstemmen.
Wat doet Van der Tak als hij dankzij voorkeursstemmen een zetel in het Europarlement kan verwerven? Aanvaardt hij de uitverkiezing voor het parlement? We vroegen hem deze vraag met ‘ja’ of ‘nee’ te beantwoorden. Hij zei het volgende:
„Nee, ik sta niet te trappelen om mijn werkterrein voor een belangrijk deel te verhuizen naar Brussel, maar mocht ik met 25.000 voorkeursstemmen alsnog in beeld komen, dan neem ik mijn verantwoordelijkheid. Op 3 juni weten we wat dat betreft meer, vooralsnog ben ik lijstduwer.”
Van der Tak gaat dus naar Brussel als hij genoeg voorkeursstemmen krijgt. Opmerkelijk hierbij is dat hij spreekt over ‘het voor een belangrijk deel verhuizen van zijn werkterrein’. Dit impliceert dat hij voorzitter van Glastuinbouw Nederland blijft als hij Europarlementariër wordt. Nu is bekend dat Van der Tak zijn hand er niet voor omdraait om functies te combineren. In 2010 stelde hij zich al een beschikbaar voor de functie van partijvoorzitter van het CDA. Hij wilde dit toen gaan combineren met het burgemeesterschap van Westland.
De vraag is echter of het voorzitterschap van Glastuinbouw Nederland en een plekje in het Europarlement te combineren zijn. Zo noemt Europarlementariër Jan Huitema, die namens de VVD deel uitmaakt van de VVD het een fulltimebaan. Huitema heeft een melkveehouderij in het Friese Makkinga. Het bedrijf wordt echter gerund door een bedrijfsleider, die met vriendin op de boerderij woont. Alleen als het heel druk is, springt Huitema bij.
Ook Annie Schreijer-Pierik, die namens het CDA in de Europese Volkspartij zetelt, noemt Europarlementariër een fulltimebaan. Zij had met haar man een gemengd bedrijf (varkenshouderij en akkerbouw) in Hengevelde. „Toen ik in 2014 naar Brussel ging ben ik uit de maatschap gegaan. Maandag vertrek ik naar Brussel en donderdagavond kom ik terug. Ik maak weken van tachtig uur.”
Maar laten we niet te veel op de zaken vooruitlopen. Het is aan de kiezer. Op 23 mei mag Nederland naar de stembus. Dan weten we meer.